De kopgroep (7) van de SGP-lijst met Kees van Dam, Peter Grinwis, Hendrik Herweijer,
Rien v.d. Boom, Corné Grinwis, Pieter Breederveld en Simon v.d. Tang.
De kopgroep (7) van de SGP-lijst met Kees van Dam, Peter Grinwis, Hendrik Herweijer, Rien v.d. Boom, Corné Grinwis, Pieter Breederveld en Simon v.d. Tang. Foto:

Kees van Dam (SGP): "Identiteit en karakter van onze dorpskernen mag niet verdwijnen"

GOEREE-OVERFLAKKEE – Met het thema 'Betrokken tot in de kern' voert de SGP haar verkiezingscampagne. De partij hecht veel waarde aan het eigen karakter, de identiteit van elke dorpskern. Die mag niet verloren gaan. Dat geldt in het bijzonder voor de zondagsrust. Lijsttrekker Kees van Dam vat het kernthema samen: "Het is inhoudelijk een breed begrip. Wij zijn verbonden met het eiland, wij zijn van het eiland en dragen verantwoordelijkheid voor het eiland. Wij zijn een lokale christelijke partij die, vanuit de kern van Gods woord, politiek bedrijft.

Door Jaap Ruizeveld

Even filosoferen: Veronderstel nu dat de SGP bij de verkiezingen de grootste partij is (blijft). "Natuurlijk hopen wij dat", reageert Van Dam direct. Voorzichtig stelt hij: "In dat geval zijn wij uiteraard bereid een aanzet te geven voor de coalitieonderhandelingen, zoals wij dat ook in 2012 deden. Niets en niemand is daarbij uitgesloten. Je gaat dan gesprekken aan met partijen die door de kiezers gekozen zijn en die kans maken om deel te nemen aan de coalitie. Zo wordt op basis van argumenten en partijprogramma's toegewerkt aan de coalitieformatie. En als de stembusuitslag positief voor ons uitvalt, zullen wij zeker ook een bijdrage leveren - wethouder (s) - aan bij de samenstelling van het college van b en w.

Terugblik

Terugkijkend op de eerste vijf jaren van de fusiegemeente: "Bij het begin zou je het een valse start kunnen noemen. Een groot begrotingstekort van vele miljoenen lag op tafel. Zie dat maar om te buigen. Ambitieus hebben college en raad gezamenlijk toegewerkt naar een gezonde financiële positie. Dat was lastig. Er moesten pijnlijke keuzes worden gemaakt met ingrijpende bezuinigingen. Het leidde tot ongerustheid en zorgen, bij verenigingen en instellingen. Toch is het zorgvuldig aangepakt. Wij konden de lasten voor de burgers, behalve de trendmatige aanpassing, op peil houden. Niet verhogen. In die gehele operatie was het uitgangspunt dat - wat men zelf kan dragen dat dan ook moet gebeuren. Daar waar hulp van de gemeente nodig is kan - mits onderbouwd - op passende wijze ondersteuning plaatsvinden".

Regie

"Het windmolendossier en de besluitvorming bracht onrust en weerstand. Wij hebben dat signaal begrepen. Met pijn in ons hart moesten we toch keuzes maken. Hanterend hetgeen al was vastgelegd in de Structuurvisie. Het besluit leidt in en rond Battenoord nu wel tot plaatsing van minder turbines, een lagere hoogte, grotere afstand en een vergoedingsregeling. Zonder de eigen regie te houden zou de Provincie het heft in handen hebben genomen. Kijk naar de gemeente Korendijk.

Opmerkingen

De SGP is blij met de ontwikkeling die de gemeentelijke organisatie doormaakt. Gericht op de burger. Meedenken en samen optrekken. Ook de slagen die gemaakt zijn in onderdelen van het Sociaal Domein verdienen waardering. Dat er kritische opmerkingen klinken dat men vindt dat het oostelijk deel van het eiland in ontwikkeling niet evenwichtig zou zijn benaderd, vindt Van Dam jammer. Hij begrijpt het wel. Maar waar mogelijk heeft de gemeente ingezet op verbetering van voorzieningen. De kern Den Bommel. Bouwprojecten komen er in Ooltgensplaat, Oude-Tonge, Achthuizen. Project Sluishaven. Aanzet aanpak Fort. Het planologisch faciliteren voor bedrijfsvestigingen is wellicht volgend.

Speerpunten

Van Dam schakelt door naar speerpunten waarvoor de SGP graag verantwoordelijkheid wil dragen: "Rentmeesterschap, in omgang met Gods schepping. Winkels in dorpskernen dicht op zondag. Eilandmarketing. Duurzaamheid. Zorg voor elkaar, welzijn, sportmogelijkheden, jeugdzorg en ouderenbeleid. Het ziekenhuis moet blijven. Verdere invulling beleidsnota Sociaal Domein. Aan de kust en in de duinen geen bebouwing. In de recreatiesector is de grens bereikt. Kwaliteitsverbetering dient de richting te zijn. Behoud cultureel erfgoed. Veiligheid, voldoende politiesterkte. Voortdurende aandacht voor de situaties rond en op onze wegen op het eiland. Wij moeten de kracht van onze burgers benutten. Naar hen luisteren. Gesprekken voeren in de kernen. Met centraal de dorpsraden".

Jongeren

"Ik ben blij met de samenstelling van onze kieslijst. Met de jongeren die zich kandidaat stelden. Samen in en met college, coalitie- en oppositie willen wij als SGP een bijdrage leveren aan een eiland waar het goed is te wonen, te werken, te ontspannen en voor elkaar zorgzaam te zijn. Respectvol en met behoud van de identiteit", zegt Van Dam. Als afsluiting zegt de lijsttrekker: "Als SGP-fractie mogen we ons afhankelijk weten van de hulp en de nabijheid van de Heere. Ook de verkiezingsuitslag leggen we graag in Zijn handen."