Wie in de bijstand terecht komt staat met lege handen

Vervolg van voorpagina

Sangers blikte terug op het ontstaan van het idee van "twee eigenwijze, brutale bijstandsgerechtigden" en hun stap richting de politiek. "Tot onze verbazing werd ons initiatief vertaald in een motie, die ook nog eens unaniem werd aangenomen. Wij dachten: kat in 't bakkie. Vervolgens duurde het nog ruim een jaar voordat de handtekeningen werden gezet."

Hij prees de inzet van Petra 't Hoen, Wim van Esch en Frans 'van Stimulansz'. Dat Bijstand Werkt Samen er nu is, is mede aan hun inzet te danken. Maar Sangers' optreden op Radar TV zal ook zeker een rol hebben gespeeld. Op 7 maart vergroot hij zijn landelijke bekendheid nog eens als hij een afspraak met minister Koolmees van sociale zaken. Dé gelegenheid om Bijstand Werkt Samen onder de aandacht van het kabinet te brengen, met wie weet een bredere uitrol van dit lokale concept. Sangers: "Noem het eilandmarketing op sociaal gebied."

Bijstand Werkt Samen is een proefproject voor achttien maanden. "Geheel onafhankelijk van de gemeente, maar daar komen wel de euro's vandaan", aldus Gerard Sangers, die het belang onderstreepte van samenwerking met onder andere Stichting ZIJN, MEE, Vluchtelingenwerk, Goed voor Goed en de Voedselbank Goeree-Overflakkee. En van het feit dat het pand van Bijstand Werkt Samen niet weggestopt staat op een bedrijventerrein, maar op d'n Diek in Middelharnis, midden in de samenleving.

'Vrije val'

Volgens Petra 't Hoen was het verhaal van Sangers en Witte een eyeopener voor de politiek. "Wie in de bijstand terecht komt staat met lege handen en kan een vrije val naar beneden maken, ook omdat wetgeving elkaar soms tegenspreekt." Dat de gemeenteraad Bijstand Werkt Samen als één man omarmde is uniek en dat het concrete resultaat, de huiskamer, er na veel doorzettingsvermogen is gekomen is dat ook. "Een fantastische mijlpaal", zei gemeentesecretaris Wim van Esch.

De huiskamer is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.