INGEZONDEN:

Bevolking van Sommelsdijk krimpt?

In het Eilanden-Nieuws van vrijdag 2 februari stond een overzicht van de toe- en afname van de bevolking van Goeree-Overflakkee. Daarin stond onder andere vermeld dat het aantal inwoners van Sommelsdijk was afgenomen. Dat kwam wat vreemd bij mij over, omdat ik niet beter wist dan dat er aan de noordkant in de zogenaamde Derde Ring nog een nieuwbouwwijk in aanbouw is.

Ik herinnerde mij dat er zo'n tien jaar geleden in de gemeenteraad van de voormalige gemeente Middelharnis een discussie is geweest over een voorstel van B. en W. om de Derde Ring aan de woonkern Middelharnis toe te gaan voegen. Daar is toen een brede discussie over ontstaan, die resulteerde in een amendement van de ChristenUnie om de historische grens tussen Middelharnis en Sommelsdijk verder te volgen de Derde Ring in, waarbij de linkerkant bij Sommelsdijk en de rechterkant bij Middelharnis zal worden gevoegd. Verder wordt in een raadsvergadering van de gemeente Goeree-Overflakkee op 27 juni 2013 een nieuw bestemmingsplan 'Sommelsdijk' onherroepelijk vastgesteld, waar ook de gehele Derde Ring, inclusief Vliedpark en Vliedberg, onder valt. Terecht, want kadastraal gezien valt zo ongeveer negentig procent van de wijk onder Sommelsdijk. In een vergadering van B. en W. d.d. 8 juli 2014 worden zelfs de straatnamen al vastgesteld: Binnenring, Buitenring en Bergweg Middelharnis en Binnenring, Buitenring en Bergweg te Sommelsdijk. Drie maanden later, op 16 oktober, worden in de raadsvergadering de woonplaatsgrenzen van geheel Goeree-Overflakkee vastgesteld en wat blijkt? De gehele wijk valt nu onder de woonplaats Middelharnis. De raad neemt dit zonder enige discussie aan, dat is gezien de voorgeschiedenis wel erg vreemd. Heeft de verantwoordelijke wethouder Trouwborst de raad wel goed geïnformeerd en er op gewezen dat er nog een raadsbesluit bestond om de wijk te verdelen? Eén partij was in ieder geval erg enthousiast, de projectontwikkelaar.

Deze start de verkoop van DOCK 187 triomfantelijk met: Nieuw Anders En 100% Middelharnis (zie de website). Volgens mij had hier moeten staan: Nieuw Anders En 100% geannexeerd door Middelharnis. Middelharnis heeft kadastraal gezien geen bouwgrond meer aan de noordkant, de gehele Westplaat is verder Sommelsdijkse grond, maar het ziet er naar uit dat daar hetzelfde mee zal gaan gebeuren als met de Derde Ring. Waar mag Sommelsdijk dan verder bouwen? Middelharnis en Sommelsdijk en de rest van de dorpen hebben allemaal dezelfde status binnen de gemeente Goeree-Overflakkee. De woonadressen behoren overeen te stemmen met de kadastrale ligging, argumenten om hier anders over te denken zullen al snel discriminerend klinken. Wat mij betreft is het geen wedstrijd en mag Middelharnis meer inwoners krijgen dan Sommelsdijk, maar op deze manier geeft het je, als inwoner van Sommelsdijk, toch het gevoel niet gelijkwaardig te worden behandeld.

P. van den Boogert, Sommelsdijk.