Op winddoelstelling

Twee dagen voor de raadsvergadering van september 2017 beweert het college dat de winddoelstelling niet wordt gehaald, omdat aan de Noordrand maar 61 MW kan worden gebouwd i.p.v. de steeds gerapporteerde 78 Mw. Na jaren van vragen om een goede prognose van de uiteindelijke opbrengst aan windenergie, wordt de raad plotseling op het verkeerde been gezet door uit te gaan van minder vermogen op een andere locatie.

SGP-fractievoorzitter Van Dam staarde zich blind op deze informatie. Letterlijk zei hij in de raadsvergadering dat hij moest vertrouwen op de informatie van het college, boven de door de advocaat van de stichting Mallemolens aangedragen prognose. In de prognose van Mallemolens stond duidelijk dat zonder de zes windturbines bij Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge ook de doelstelling werd gehaald.
Echter in een interview met wethouder Markwat van de SGP in Eilanden-Nieuws van 17 november 2017 over de Noordrand, herhaalt deze wethouder de ambitie 78 Mw te realiseren met 15 รก 19 windturbines. Desgevraagd reageerde SGP-fractievoorzitter Van Dam naar de stichting Mallemolens dat niet alles wat in de krant stond voor waar moest worden aangenomen. Maar in de SGP-publicatie - editie 2017, met als titel: 'Terugzien met dankbaarheid en vooruitzien in afhankelijkheid' - wordt in een artikel van wethouder Markwat opnieuw uitgegaan van 78 Mw op te wekken vermogen in de Noordrand. Hoe verheven moet men zich voelen om de bevolking van Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge zo voor de gek te houden?

Mijn stelling is dat de coalitiepartijen SGP, CU, CDA, VVD hebben gezorgd voor een toekomst met 52 windturbines rondom Oude- en Nieuwe-Tonge. Zijn de coalitiepartijen zo zeker van hun zaak dat de inwoners in slaap zijn gesust en dat zij op stemmen uit Oude- en Nieuwe-Tonge kunnen rekenen? Na het tellen van de stemmen, op 21 maart 2018, zal blijken of de inwoners de politieke listen van de coalitiepartijen zijn vergeten. Dus inwoners van Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge, denk goed na op welke partij u stemt, want de huidige coalitiepartijen SGP, CDA, CU en VVD hebben u volledig in de steek gelaten.

Ad van Buren
Oude-Tonge