Afbeelding
Foto:

Hersteld Hervormde Gemeente Stellendam neemt nieuw kerkgebouw in gebruik

STELLENDAM – Afgelopen zondag hield de Hersteld Hervormde Gemeente van Stellendam de eerste kerkdienst in haar nieuwe kerkgebouw. De officiële ingebruikname zal tijdens een speciale dienst zijn op dinsdag 27 maart. Zaterdagochtend was er gelegenheid voor de gemeenteleden, buren en andere belangstellenden om een kijkje te nemen in de nieuwe Bethelkerk.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Ondanks de ongunstige weersomstandigheden, namen velen toch de moeite om zaterdag het nieuwe kerkgebouw te bezichtigen. De nieuwe ruime en lichte kerk kreeg veel waardering van de bezoekers. Het nieuwe kerkgebouw, vrijwel aan het eind van de Voorstraat, heeft een lichte en ruime uitstraling, zeker als het vergeleken wordt met het vorige kerkgebouw – eveneens aan de Voorstraat – waar de gemeente ruim twaalf jaar gebruik van heeft gemaakt.
De realisering en voorbereiding van de bouw van de nieuwe kerk is "met Gods hulp" gerealiseerd door een "heel actief bouwteam", zo benadrukt Albert van Rossum, de voorzitter van dit team. Volgens hem kan er terug worden gekeken op een bouw die heel voorspoedig is verlopen, "als je bedenkt dat we ongeveer een jaar geleden zijn begonnen met de sloop van de boerderij van de familie Human, de plaats waar nu de kerk gebouwd is". Ook de voorbereidingen voor de bouw zijn heel vlot verlopen. Albert benadrukt in deze ook de constructieve medewerking van de gemeente bij het verkrijgen van de bouwvergunning, daarnaast zijn er geen zienswijzen ingediend door omwonenden of belanghebbenden, waar door de vergunningsprocedure heel vlot kon verlopen. "We hebben van het begin af aan de omwonenden betrokken bij onze plannen en in nauw overleg met hen hebben we wat wijzigingen in de plannen aangebracht, zodat iedereen tevreden is". De omwonenden kregen dan ook zaterdagochtend een speciale tijd om het gebouw te bezichtigen.

Bouw

De hoofdaannemer van de bouw is Middelwateringbouw uit Nieuwerkerk aan den IJssel. Dit bedrijf heeft, volgens Van Rossum, zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de diensten van plaatselijke aannemers.
Het bouwteam heeft bij de ontwikkeling het principe gehanteerd om alles zo sober mogelijk uit te voeren, "want het is geld van de kerkelijke gemeente". Daarom is het gebouw – dat onder architectuur van Architectenbureau Born is gebouwd – functioneel ingericht en is er geen gebruik gemaakt van onnodige luxe zaken.
Het kerkgebouw bestaat uit verschillende ruimtes. Naast de kerkzaal zijn er op de begane grond de consistoriekamer, de keuken en een opbaarruimte, die gebruikt kan worden rondom begrafenissen. Voor de kerkruimte is een goed uitgekiend lichtplan gemaakt. Dit is ook het geval met de geluidinstallatie, die zodanig is afgesteld, dat zowel de spreker als het orgel op een goede manier kunnen worden beluisterd.

Vrijwilligers

Naast de professionele bouwers, hebben vooral in de laatste fase van de bouw veel vrijwilligers zich verdienstelijk gemaakt om het gebouw gereed voor gebruik te maken. En de hulp van vrijwilligers zal ook de komende maanden nog nodig zijn, want de bovenverdieping is nog één open ruimte. De komende tijd zullen in deze zaal twee grote vergaderzalen worden ingericht. Hier kunnen bijeenkomsten van de verenigingen en andere kerkelijke organisaties worden gehouden. Dit karwei hoopt men in eigen beheer met behulp van vrijwilligers te kunnen realiseren.
De kerkzaal telt 340 zitplaatsen, dit zijn er vijftien meer dan in het oude gebouw. "Dit is voldoende voor de zondagse erediensten, maar hier hebben we wel ruimte om het aantal zitplaatsen bij bijzondere diensten uit te breiden naar 380", aldus Albert van Rossum.
Het Bouwteam kijkt met "voldoening en dankbaarheid" terug op de achterliggende bouwperiode, waarin veel dingen zijn gerealiseerd zonder het budget te overschrijden. "Maar bovenal komt God de eer toe. Hij heeft alles zo geleid. Uiteindelijk gaat het om Zijn eer en de uitbreiding van Zijn Koninkrijk", aldus een dankbare Albert van Rossum.
Het oude gebouw van de Bethelkerk aan de Voorstraat staat te koop en wacht op een nieuwe bestemming.