De top 7 van de kieslijst VVD  vlnr: Lijstttrekker Addy Rijerkerk-Andriesen, Ellen Nijssen, Peter Feller, Nynke Zwaga, Aad de Kool,
Adré Kastelein en Patrick Polie.
De top 7 van de kieslijst VVD vlnr: Lijstttrekker Addy Rijerkerk-Andriesen, Ellen Nijssen, Peter Feller, Nynke Zwaga, Aad de Kool, Adré Kastelein en Patrick Polie. Foto:

Addy Rijerkerk (VVD): " Bij gemeentelijk beleid meer burgers en ondernemers betrekken"

GOEREE-OVERFLAKKEE – Addy Rijerkerk, lijsttrekker voor de VVD bij de gemeenteraadsverkiezingen, is blij dat de inzet om meer vrouwen te stimuleren zich beschikbaar te stellen voor de nieuw te vormen eilandelijke volksvertegenwoordiging, tot concreet positief resultaat heeft geleid. Op de kieslijsten van de meeste fracties staan vrouwen op verkiesbare plaatsen. Addy is er blij mee. Vindt het ook leuk. "Het was nodig en het is gebeurd".

Door Jaap Ruizeveld

Gelijk na dit signaal richt zij haar focus op de VVD Goeree-Overflakkee. Een liberale partij, die streeft naar een samenleving waar het voor iedereen goed toeven is. Ongeacht afkomst, ras, geloofs- en levensovertuiging, verdraagzaamheid en geaardheid. Een partij waar iedereen zich welkom mag weten. "Wij staan voor een samenleving gebaseerd op liberale beginselen: vrijheid, verantwoordelijkheid, gelijkwaardigheid en sociale rechtvaardigheid. Beginselen waar wij trots op zijn en die wij graag - meer en meer - willen uitrollen over ons mooie eiland".

Sterker geluid

In de afgelopen eerste vijf jaren van onze fusiegemeente hebben wij onze verantwoordelijkheid gedragen. Zowel in het college en samen met de drie christelijke coalitiepartners in de gemeenteraad. Dat was constructief. Wij hopen dat er ook in de nieuwe periode, afhankelijk van de uitslag van de stembus, een respectvolle samenwerking tot stand komt". Addy doet er een schepje bovenop als zij zegt: "Het liberale geluid zal wel wat sterker moeten klinken. Wij moeten wat steviger inzetten. Wij horen er echt bij. Dat moeten we steeds waar maken. Laten zien en horen dat onze inbreng meer is dan aanvulling op hetgeen er al is.

Startfase moeilijk

"In de beginfase (2013) was het voor alle partijen niet gemakkelijk. Een schrikbarend begrotingstekort, dat de eerste maanden zelfs nog verder opliep. Wij hebben gezamenlijk, met onze vertegenwoordiger in het college, keihard gewerkt aan een ombuigingsoperatie. Pijnlijke keuzes gemaakt met de bezuinigingsoperatie, maar wel het lek boven tafel gekregen. Een gezonde financiële positie is bereikt. Dat is niet veel herindelingsgemeenten gelukt in de eerste fase. Te noemen valt dat in die periode de raad toch nog één miljoen extra uittrok voor nieuw beleid. Pijnlijk en zeer lastig was het Windmolendossier, waarmee binnen de VVD-fractie is geworsteld. In het proces en de taakopdracht was echter de enige keuze zelf de regie te nemen. Het uiteindelijke besluit heeft veel burgers teleurgesteld. Dat weten wij.

Afspraken

Wij zijn trouw aan onze afspraken. Als je, zoals bij coalitiebesprekingen, je handtekening onder het akkoord zet, dan ben je daar aan gebonden. Dat kan in de praktijk, bij veranderende omstandigheden, of in details, best spanning geven. Kijk, de raad heeft unaniem het dossier Zondagsrust overgenomen. Wij respecteren dat uiteraard, maar vinden dat de openstelling van zwembad 't Zuiderdiep in Stellendam op zondag wel tot de mogelijkheid behoort. Waarom De Staver wel en 't Zuiderdiep niet? De gemeente moet zich ook niet bemoeien met de programmering van De Kreek. Het zijn voorbeelden", zegt Addy.

Draad opgepakt

"Onze mensen in de VVD werken keihard hier op het eiland. Dan is het jammer dat je door negatieve, vervelende gebeurtenissen op landelijk niveau dreigt te worden beïnvloed. De lijsttrekker gaat er niet omheen. Ook lokaal waren er, bij het onverwachte - om persoonlijke redenen - vertrek van onze wethouder en het uittreden (op eigen beslissing) van een fractielid, minder plezierige momenten. Maar wij zijn veerkrachtig. Snel kon een nieuwe kundige wethouder worden gepresenteerd. De draad is weer opgepakt. We hebben ons vernieuwd. Met meer jonge krachten gaan we aan de slag".

Punten

Wij staan voor een fase waarin grote maatschappelijke veranderingen zich aandienen. Daarop moet worden ingespeeld. Kijk naar het Sociaal Domein. Zelf doen wat je kan, eigen kracht versterken. Daarnaast ondersteuning van kwetsbaren. Preventie om problemen te voorkomen.

Enkele standpunten uit het VVD-programma: Duurzaam veilige N59. De N215 met fly-over Nieuwe-Tonge als eerste prioriteit. Minimale belastingverhoging. Energieneutraal eiland, zonder extra windmolens. Geen betaald parkeren. Steun voor MKB en innovatieve ontwikkelingen. Het Muziekgebouw. Onderwijs. VVD is blij met de Detailhandelsvisie en Recreatievisie. Bouwen naar behoefte in de kernen. Uitvoering plannen Ouddorp Bad en -Oost. Niet bouwen op de stranden. "De VVD wil in de nieuwe raad meer zichtbaar zijn. Meer burgers (dorpsraden) en ondernemers bij het beleid betrekken. Daar streven wij naar", zegt Addy.