Wat is 'De bedoeling?!'

Het zal u vast niet ontgaan zijn dat de politieorganisatie de laatste jaren behoorlijk is veranderd. Vroeger waren er 25 politieregio's in Nederland, die zijn nu onderverdeeld in tien eenheden. Onze eenheid Rotterdam bestond eerst uit twaalf districten, door samenvoegingen zijn dat er tegenwoordig zeven.

Vanwege de reorganisatie zijn er politiebureaus gesloten en diverse teams zijn vanuit een centraal punt gaan werken. Voor u als buitenstaander lijkt er misschien niet zoveel veranderd bij de politie op Goeree-Overflakkee. Maar in de praktijk is er voor ons door het samensmelten met Hellevoetsluis, Brielle en Rozenburg in het basisteam Haringvliet een hoop veranderd. Veel collega's die al jaren op Goeree-Overflakkee hun diensten deden, werkten door de reorganisatie steeds vaker aan de overkant in Hellevoetsluis. Andersom moesten collega's van Hellevoetsluis vaak naar Goeree-Overflakkee komen om hun dienst te draaien.

…wat is nu de bedoeling van ons werk?

We hadden al snel door dat het geen ideale situatie was en zijn gaan werken aan verbetering. Een lang proces volgde, waarin gezocht werd naar mogelijkheden om met de huidige mensen en beschikbare middelen een zo goed mogelijk resultaat te halen. We vonden een Basisteam in het land, De Meijerij, waar men was gestart met 'Vernieuwend werken'. Kortweg gezegd wordt er daar gewerkt vanuit 'de bedoeling'. Dus stelden we onszelf de vraag: Wat is nu de bedoeling van ons werk? Waarom doen we dit en voor wie zijn wij aan het werk?

Tijdens de zoektocht naar antwoorden, werd al snel helder dat vooral de burger centraal moet staan. Maar ook de samenwerking met onze ketenpartners in de zorg, zoals de gemeente, woningbouwverenigingen, jongerenwerkers, interne afdelingen en vele andere partijen. Waar worden al die mensen blij van, werd onze volgende vraag. 'Waakzaam en dienstbaar' staat op onze voertuigen en in ons logo. Eigenlijk dekt dat de lading wel. Op criminelen na, wordt iedereen er blij van als wij waakzaam zijn en ons dienstbaar opstellen voor degenen die onze hulp nodig hebben. Dus dat is ons doel.

Daarom is er besloten dat het Basisteam Haringvliet wordt onderverdeeld in 4 groepen: Hellevoetsluis, Rozenburg, Brielle-Westvoorne en de groep Goeree. Met in totaal 44 mensen gaan wij er als groep Goeree voor zorgen dat het credo Waakzaam & Dienstbaar zo goed mogelijk wordt uitgevoerd op Goeree-Overflakkee.

Vierenveertig mensen lijkt misschien veel, maar als we daar de ruim 49.000 burgers van Goeree-Overflakkee tegenover zetten en realiseren dat het eiland een oppervlakte heeft van 262 vierkante kilometer, dan is het dat natuurlijk niet. Dus moeten we op het eiland keuzes maken en prioriteiten stellen. We zullen mensen teleur moeten stellen om anderen blij te maken. Om goede keuzes te maken, moeten we een goed beeld hebben van wat er speelt op ons eiland. U voelt hem al aankomen, want ik heb het al eerder gezegd. Daar hebben we u bij nodig. Zonder meldingen en signalen zijn wij als politie blind en doof voor wat er gebeurt op het eiland. We zijn er natuurlijk wel, maar kunnen nooit overal tegelijk zijn…

Meld daarom misdaad of vermoedens daarvan. Geef misstanden door en schroom niet om het door te geven als uw gevoel zegt dat er ergens iets niet klopt. Dit kan zomaar het signaal zijn waar wij op zitten te wachten.