Aan tafel bij de CDA-campagnestart in Zoet en Zout Stellendam: Arend-Jan v.d. Vlugt, lobke van Oorschot, Daniël Huising, Thea Both en Dirk Pijl. Foto: Wim van Vossen Fotografie
Aan tafel bij de CDA-campagnestart in Zoet en Zout Stellendam: Arend-Jan v.d. Vlugt, lobke van Oorschot, Daniël Huising, Thea Both en Dirk Pijl. Foto: Wim van Vossen Fotografie Foto: Wim van Vossen

Tea Both (CDA): 'Vanuit christelijke traditie voor het eiland dat wij door willen geven'

GOEREE-OVERFLAKKEE - Tea Both (53) neemt als lijsttrekker voor het CDA Goeree-Overflakkee het stokje over van Robert van Papeveld, die deze functie neerlegt en de politiek verlaat. Tea werkt in woonzorglocatie Geldershof in haar woonplaats Dirksland. Samen met Dirk Pijl (Goedereede-Havenhoofd), Lobke van Oorschot (Achthuizen) en Daniël Huising (Sommelsdijk) vormt zij de kopgroep van 4 op de kandidatenlijst met 35 personen (7 vrouwen). Met het thema 'Voor het eiland dat wij door willen geven', presenteert het CDA zich vanuit de christelijke traditie, als een toekomstgerichte volkspartij voor alle bewoners. "Met kandidaten die weten wat er speelt in de kernen en in verschillende sectoren. Met ondernemer en lijstduwer Arend-Jan van der Vlugt (Stellendam), huidig CDA-wethouder. "Het is fijn te weten dat hij beschikbaar is om ook in een nieuwe coalitie zijn inspanningen voor het eiland voort te zetten", zegt Tea.

Door Jaap Ruizeveld

Zij wijst op een ander accent. "Het eiland waar we voor elkaar zorgen. Omzien naar mensen die zich eenzaam voelen. Zorg nodig hebben. Wij ondersteunen daarom mantelzorgers en vrijwilligers. Staan voor financiële verruiming van de respijtzorg. Willen aanvragen voor zorg vereenvoudigen. Het ziekenhuis moet behouden blijven. Er moet maatwerk zijn voor jeugd, gezinnen en ouderen. Huishoudelijke hulp voor deze laatste groep, zodat zij langer thuis kunnen blijven wonen. Wij zetten in op gerichte invulling van vragen uit de kernen naar passende huisvesting. Betaalbaar en levensloopbestendig. De werkgelegenheid bevorderen, prioriteit voor landbouw en visserij. Voor het MKB een gezond ondernemersklimaat. Wij leggen accenten op behoud cultureel erfgoed. In de kernen buurthuis, school en (sport)verenigingen. Waarden en traditie, de eigen identiteit/taal en cultuur, het gezin/de familie en goed onderwijs. De zondag is een rustmoment. Dat alles in een eerlijke samenleving, met solidariteit en respect voor een iedereen. Daar staan wij als CDA voor".

Vertrouwen

Uit haar woorden klinkt professionaliteit, gegrond vanuit een jarenlange werkkring in de thuiszorg. Tea is blij dat zij het vertrouwen kreeg om de CDA-kar, samen met haar fractiegenoten, te trekken. Eervol ook, wel de verantwoordelijkheid voelend. Het CDA telt nu 3 raadsleden. "Wij hopen op een vierde zetel," zegt ze voorzichtig. "In de afgelopen periode hebben wij ons in debatten, bij moties en besluiten kunnen onderscheiden. Uiteraard in samenwerking met andere partijen. Alleen kun je het niet."

Innovatie

"Veel onderwerpen vragen om voortdurende aandacht en acties. De havencluster Stellendam, de duurzame pulsvisserij. Wij beschikken over korte lijnen om voortdurend onze zorgen gericht kenbaar te maken bij hen die de uiteindelijke beslissingen nemen. Iedereen die in het lobby- en bestuurlijk circuit er toe doet, wordt uitgenodigd om op ons eiland de innovatie en de duurzame effecten zelf waar te nemen. Waar mogelijk zitten we er bovenop. Het is goed dat wij in deze sector vertegenwoordigd zijn. Aandachtspunten verder: Het op diepte houden van de vaargeul Slijkgat. Veiligheid, het verbeteren van onze ontsluiteningswegen. Ombuigen van de uitvoeringsprioriteit N215, waarvoor onlangs symbolisch een spade de grond inging. Eerst Nieuwe-Tonge en daarna rotonde Middelharnis. Niet andersom."

Lobbyist

"Kijkend naar deze en andere hot-items, zou je kunnen nadenken of het aanstellen van een gemeentelijke lobbyist, die bij de overheden voortdurend op de stoep staat en ons signalen geeft wat er in voorbereidingstrajecten speelt, zinvol zou kunnen zijn. Onze eilandmarketing verdient veel waardering. Wij hebben als gemeente goede contacten met de Provincie, werken op veel terreinen samen. Tonen, liefst met eigen regie, onze loyaliteit bij uiterst moeilijke opgaven. Dan zouden wij wellicht meer kunnen benadrukken dat wij tegenover onze positieve opstelling ook iets terug willen krijgen bij onderwerpen die wij willen realiseren. Projecten eerder in de pijplijn zetten, bijvoorbeeld."

Vergeten?

"Ook wij kennen reacties van burgers die vinden dat de gemeente het oostelijk deel van het eiland een beetje vergeten zou zijn bij ontwikkeling. Wij begrijpen die opmerkingen, wijzen echter gelijktijdig op stappen die er gezet zijn en worden: Het Fort, Waterstofstation, Waterpoort, Sluishaven, bouw in Stad aan't Haringvliet, Den Bommel, straks Molenpolder Oude-Tonge en Achthuizen. Gezamenlijk willen wij mogelijkheden uitrollen. Regels versoepelen voor bedrijfsvestiging. Veel gaat goed, maar er zijn ook fouten gemaakt. Dat willen wij verbeteren", zegt Tea Both.