Afbeelding
Foto:

PCOB Goeree-Overflakkee zet zich op de kaart bij politici

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het podium was donderdagavond voor de -275 leden tellende - afdeling Goeree-Overflakkee van de PCOB (Protestants Christelijke Ouderen Bond). Onder leiding van voorzitter Jan van Gurp verzamelde zich een flink aantal leden op de publieke tribune in het Bestuurscentrum Het Rondeel om, als Gast van de gemeenteraad, een deel van de vergadering bij te wonen. Zo volgden de gasten onder andere de inleidende opmerkingen en vragen van de verschillende raadsfracties bij het agendapunt Sociaal Domein.

Door Jaap Ruizeveld

Als je als Gast van de raad bent, of wordt uitgenodigd dan is er natuurlijk meer. Vooraf al een hartelijke ontvangst met toelichting en informatie over de raad en het functioneren van deze volksvertegenwoordiging. Laat dat maar aan de Griffie en een deputatie uit de raad over. Dat komt altijd goed. Het cruciale moment is en blijft de mogelijkheid die aansluitend in de raadzaal geboden wordt om een presentatie te verzorgen van je eigen vereniging, instelling of stichting. Een kans die je natuurlijk moet grijpen, want het college en de volksvertegenwoordigers zijn de toehoorders en zij willen graag weten welke bijdrage de uitgenodigde gasten leveren aan de eilandelijke samenleving. Van Gurp zet in korte tijd de PCOB-belangenvereniging op de kaart.

Kernpunten

"Met slogans: "Wij zijn niet zielig en voelen ons niet zielig. Maak gebruik van onze kennis en onderschat de invloed van senioren niet", is de toehoorder direct bij de les. Van Gurp weet die aandacht ook vast te houden. Op een informatieve, vriendelijke en soms humoristische wijze stelt hij de kernpunten aan de orde die voor de PCOB zo belangrijk zijn. Waarvoor de vereniging wil staan, wat zij wil bereiken en waar zij duidelijk ondersteuning vraagt: De integrale aandacht voor ouderen en voor de zorg. Politici geef ruimte aan zingeving. Werk mee aan een seniorvriendelijke en veilige gemeente. Houd rekening met ons, bij woningbouw in de kernen. Pak knelpunten aan zoals het mogelijk maken dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. Faciliteer in de digitalisering. Daar staat tegenover dat de PCOB uiteraard ook zelf initiatieven en activiteiten ontplooit. Zij behartigt geestelijke- en materiële belangen van ouderen. Dit over een breed scala van onderwerpen. Van bewegingsoefeningen (met Olga Commandeur op 16 maart) tot stappen in de richting van fenomeen Knarrenhof.