Gemeenteraad buigt zich over veranderingen Sociaal Domein

GOEREE-OVERFLAKKEE - De veranderingen in het Sociaal Domein worden beschouwd als de grootste maatschappelijke veranderingen in de afgelopen jaren waarin gemeenten een cruciale taak kregen om de Verzorgingsstaat om te bouwen naar een Participatie samenleving. Een flinke opdracht en een langlopend proces.

Door Jaap Ruizeveld

Donderdagavond was er, in de voorlaatste reguliere vergadering van de raad in deze zittingsperiode, in de beeldvormende fase een evaluatiemoment. Leidraad in het proces van verandering is de door de gemeente Goeree-Overflakkee in 2014 vastgestelde visie op de Inrichting Sociaal Domein.
In de visie zijn er 5 uitgangspunten: 1. Maatschappelijk betrokken samenleving. 2. Iedereen doet naar vermogen mee. 3. Versterken van eigen kracht en bevorderen inzet sociaal netwerk van de doelgroep.
4. De ondersteuningsvraag van de (kwetsbare) burger moet centraal staan en 5. Er wordt ingezet op preventie, met als doel het voorkomen van zwaardere zorg. De gemeente zet diverse preventieve maatregelen in. Met deze uitgangspunten zijn beleidsdocumenten rond de thema's ingericht. Die zijn onder andere eind november 2017 besproken met alle betrokken partijen. Nu lag er een overzicht op tafel met een drietal cruciale vragen. Wat ging er goed en niet goed en wat zijn aanbevelingen? Het was nog maar de eerste bespreking, ofwel de beeldvormende fase, waarin toelichtende vragen kunnen worden gesteld.

Beeldvormend

Tea Both (CDA) zag het document als sturingsinformatie. Addy Rijerkerk (VVD) sneed alvast het vervoer doelgroepen aan. De positie van dorpsraden, bewustwording, kwam aan de orde bij verslavingspreventie. Rien v.d. Boom (SGP) bepleitte het weer optuigen van de (afgebouwde) beschutte werkplaats. Om mensen met beperking aan het werk te krijgen. Een tabel met info over wmo, jeugd participatie en huishoudelijke hulp is toch niet moeilijk aan te reiken, verzuchtte hij. Vanuit de raad klonken er signalen van onvrede. Wethouder De Jong noemde deze beeldvormende fase een technische ronde. Hij zei dat in de volgende raadsvergadering er voorstellen komen over huishoudelijke hulp en over toelagen. Voor wat het doelgroepenvervoer betreft, gaan nieuwe contracten in januari 2019 in.