Uitgangspunten van Kindpakket

GOEREE-OVERFLAKKEE – Al bij bespreking van het Sociaal Domein kwam het Kindpakket op de raadstafel.

Door Jaap Ruizeveld

Met uitzondering van de PvdA, die het document niet zo ambitieus vond, waren de overige partijen positiever over de informatieve brief van het college, waarin inzicht gegeven werd over aanpak van armoedebestrijding onder kinderen. Er is een startnotitie opgesteld, met daarin aanbevelingen en acties. Het Ministerie van Sociale Zaken heeft armoedebestrijding onder kinderen tot speerpunt gemaakt en alle gemeenten structureel extra middelen verstrekt voor dit doel. De gemeente Goeree-Overflakkee ontvangt structureel jaarlijks een bedrag van € 135.297,- bovenop de bestaande middelen die al worden ingezet. De PvdA wilde via een motie dit bedrag besteden voor actuele jongerenproblemen. Dat geld was er overigens niet meer. De motie werd ingetrokken.
In de informatieve brief staat: "Met inzet van de extra gelden en het maken van een Plan van Aanpak kunnen meer kinderen in de doelgroep worden bereikt en kunnen prioriteiten worden gesteld bij het tegengaan van 'verborgen armoede'. Gemeenten dienen een zogenaamd Kindpakket op te stellen. Hierin worden samenhangende initiatieven en regelingen opgenomen, waardoor het mogelijk wordt kinderen te laten deelnemen in de samenleving en daarmee achterstanden en armoede te bestrijden. Het gaat dan om producten en diensten die in natura worden verstrekt en waarmee voorzieningen beschikbaar, bereikbaar en toegankelijk worden".

Leeftijden

Uitgangspunten van het Kindpakket zijn: het is bestemd voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 17 jaar; ouder/verzorger en het kind bepaalt voor welke kosten een aanvraag wordt ingediend; de te vergoeden kosten zijn bestemd voor de activiteiten of verwante kosten
(gebruiksgoederen) voor het kind; de vereniging, organisatie of leverancier worden rechtstreeks betaald en de vergoedingen worden altijd vooraf uitbetaald.