Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Lenteman geeft luister aan opening Oosterscheldewoningen Hernesseroord

Vervolg van de voorpagina.

Ja, het was eigenlijk de bedoeling de woningen in december al officieel te laten openen, door de Kerstman. Maar dat werd 'm niet. Gelukkig heeft de Kerstman tegenwoordig ook telefoon en het was regiomanager Bianca Hoitzing van stichting Zuidwester, waar Hernesseroord toe behoort, die besloot de Kerstman toch nog eens over de opening van de nieuwbouw te bellen, ook al was hij het land al weer uit. Nee, het zat er niet in dat de Kerstman nog even terugkwam naar Nederland, voor een verlaat klusje, maar hij wist een veel betere oplossing: zijn neef is de Lenteman en het zou veel geslaagder zijn als díe de opening kwam doen. En zo gebeurde.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Terwijl het grote aantal genodigden in Brasserie Dok16 de video aan het bekijken was van het opgenomen telefoongesprek tussen de regiomanager en de Kerstman, kwam intussen de Lenteman met paard en wagen aangereden, luid roepend en zwaaiend, in fel voorjaarsgroen gestoken en omhangen met slingers van echte tulpen. Achterop de kar gezeten riep hij iedereen op hem achterna te komen, op weg naar de te openen Oosterscheldewoningen. En natuurlijk werd daar massaal gehoor aan gegeven. Onderweg strooide de Lenteman steeds handvollen bruine bolletjes achter zich op de weg en riep hij: "Lieve mensen, ik zaai voorspoed en geluk!" Op de plaats van bestemming aangekomen, onder kleurige ballonnenbogen door, nam elke bewonersgroep positie in voor de entree van hun nieuwe appartementencomplex, waar met klittenband een grote strik voor gespannen was, en na aftellen van tien tot nul werden al die strikken in één keer geopend, terwijl een confettikanon daar nog eens extra kleur aan toevoegde.

Duurzaam

In januari 2017 werd gestart met de bouw van de Oosterscheldewoningen. Bouwbedrijf De Vries en Verburg, samen met Delta Techniek, tekenden voor het resultaat. En dat mag er zijn. Door het concept van de nieuwe woningen, eigenlijk gelijkvloerse appartementencomplexen, met zowel appartementen als een gemeenschappelijke ruimte, kan er samen met de cliënten gekeken worden wat voor hen de beste ondersteuningsvorm is. Meer in een groep, of misschien toch meer zelfstandig? Tussen de woningen in gebouwd staat ook een Jeugdhonk; een multifunctionele locatie voor onder andere dagbesteding en recreatie. Voor verwarming en koeling van de gebouwen wordt gebruik gemaakt van aardwarmte en zonnepanelen verzorgen het grootste deel van de opwekking van elektriciteit. Daarnaast is dit het eerste complex van Zuidwester dat een volledig elektronisch toegankelijkheidssysteem heeft. "Dit nieuwbouwproject is het meest duurzame zorgcomplex van Zuidwester en misschien zelfs wel van Nederland!", zo klonk dinsdagmiddag dan ook trots.
Na de opening was er voor de genodigden volop gelegenheid om, onder het genot van een hapje en een drankje, het resultaat te bezichtigen.

Afbeelding