Wandelaars tijdens de Waterpoortloop in 2017. Foto: Steven van der Hoeff.
Wandelaars tijdens de Waterpoortloop in 2017. Foto: Steven van der Hoeff. Foto: Steven van der Hoeff.

Waterpoortloop op 9 en 10 maart

Wandelaars 40 kilometer met een pont over het Volkerak

OOLTGENSPLAAT – Bij fanatieke wandelaars staat het al op de kalender, de jaarlijkse Waterpoortloop. De afstanden van 110 en 80 kilometer zijn al een paar weken geleden 'uitverkocht'. Op de deelnemerslijst staan wandelaars uit heel Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Mede-organisator Ton Korteweg: "Die waarderen de ruimtelijkheid en al het water in onze regio."

Door Martijn de Bonte

Nieuw dit jaar is dat de deelnemers aan de 40 kilometer vanaf Ooltgensplaat naar de Volkeraksluizen lopen via Fort de Hel, de vestingwal van Willemstad en fort Sabina richting Dinteloord. Bij Dintelmond ligt er de Waterpoortpont klaar om de wandelaars over te varen naar de Galathese Haven. In Dinteloord start er ook een 40 kilometer op Fort Sabina, maar dan is de route in de tegengestelde richting. Dus de lopers komen elkaar onderweg tegen. De Brabantse wandelaars varen met de Waterpoortpont van de Galathese Haven naar Dintelmond. De route van de 20 kilometer gaat vanaf Ooltgensplaat richting Langstraat en langs het natuurgebied bij het dorp weer terug richting Ooltgensplaat. Ieder jaar worden de routes aangepast, zodat de lopers iedere editie nieuwe dingen tegenkomen onderweg.

Wachtlijst

Er zijn vier afstanden: 110, 80, 40 en 20 kilometer. Aan de 110 en de 80 kunnen maximaal 200 lopers meedoen, dat aantal is al bereikt, dus is er een wachtlijst. Voor de 40 en de 20 kilometer kunnen lopers bij de start aanmelden. De start en finish is in 't Centrum aan de Weesmolenstraat. De 40 kilometer start tussen 9.00 en 9.30 uur, de 20 kilometer tussen 10.00 en 11.30 uur. De organisatie hoopt op mooi wandelweer en veel deelnemers. "We hebben liever geen nattigheid, voor de lopers, maar vooral ook voor de vrijwilligers die vaak urenlang een post bemannen. Maar het is maart, dus wat betreft het weer kun je van alles verwachten."

Veel animo

Initiatiefnemer Ton Korteweg vertelt dat er op het eiland veel animo is voor wandeltochten. "Kijk bijvoorbeeld naar de snertwandeltochten in Melissant en Ouddorp, daar doen honderden wandelaars aan mee. De tochten van 80 kilometer, ook bekend als Kennedymars, worden steeds populairder, daar staat tegenover dat de animo voor wandeltochten die langer zijn dan 80 kilometer afneemt. Bij de Waterpoortloop is de verdeling tussen 80 en 110 kilometer ongeveer fifty-fifty, in het begin waren er meer aanmeldingen voor de 110."

Korteweg is een fervent wandelaar en ontmoet tijdens wandeltochten allerlei andere lopers. "Wandelen kun je tot op hoge leeftijd blijven doen, zo doet er een man van ruim zeventig mee met de Waterpoortloop. Die zei: Die hele lange afstanden, daar begin ik niet meer aan, maar 110 kilometer, dat gaat nog wel…"

Meer informatie staat op www.waterpoortloop.nl.

Kader: Waterpoort

De Waterpoortloop gaat door drie provincies: Zuid-Holland, Brabant en Zeeland. Onderweg kunnen de lopers kennismaken met de vestingwerken rondom het Volkerak en de Krammer. Waterpoort is een samenwerkingsverband waarbij de regio's die verbonden worden door het Volkerak en de Krammer samen werken aan de bedrijvigheid in de regio.