Afbeelding
Foto:

Johan de Vos (VKGO): "Ontwikkelaars moeten niet bepalen waar en wat er gebouwd wordt"

GOEREE-OVERFLAKKEE - "Samenwerking tussen mensen. Het bevorderen van talenten. Motto: Voor en door mensen. Dat in harmonie en wederzijds respect voor ieder." Lijsttrekker Johan de Vos (59) van de partij Vitale Kernen Goeree-Overflakkee steekt gelijk van wal in het interview over de politieke ambities van zijn fractie. Zich presenterend met een kandidatenlijst met 32 personen, waarvan 11 vrouwen. "Ik heb gekozen voor een lokale partij omdat wij landelijk beleid niet behoeven te volgen. Wij richten ons op de plaatselijke belangen. Samen met onze kandidaten in de top 4, Willy Heintjes, Binic Vreugde en Akkie Krouwel, hopen wij op meer dan drie zetels. Als de kiezer ons het vertrouwen schenkt en dit resultaat wordt bereikt, dan zullen wij een kandidaat wethouder voordragen in het nieuwe college"

Door Jaap Ruizeveld

"Wij hebben er zin in om dit prachtige eiland te behouden. Zullen in de campagne onze speerpunten duidelijk uitleggen", zegt De Vos. Na zijn niet gemakkelijke gezondheidsfase straalt de VKGO-leider ambitie en wilskracht uit. Hij is getrouwd met Jacqueline, vader van 3 kinderen en 2 kleinkinderen. Als brigadier werkzaam bij de politie in Spijkenisse. Wonend in Sommelsdijk. Met ervaring in de lokale politiek. Opgedaan in de voormalige gemeente Middelharnis (2006-2013) voor de partij VDB78.

Opkomstpercentage

De Vos hoopt op een goede opkomst bij de verkiezingen. Het percentage van 55% in 2013 moet omhoog. Want alleen dan komt er een meer reëel beeld van hetgeen er leeft onder de eilandbewoners. Laat je stem niet verloren gaan, blijf niet langs de kant staan roepen, adviseert hij. Terugkijkend op de eerste jaren van de fusiegemeente, is hij blij met de verbeterde financiële positie van de gemeente. Dat heeft wel tot flinke bezuinigingen geleid en bracht pijn in de samenleving. De Vos is teleurgesteld dat in de verhouding coalitie-oppositie vaak de gunfactor ontbrak. Door ons ingediende moties kregen de bekende woorden 'sympathiek' mee, maar support bleef uit. Terwijl in een latere fase de coalitie, met gelijke items (veilig wonen/carbidschieten om punten te noemen, wel positief acteerde.

Cement in samenleving

"Wij zijn geen Sinterklaas. Staan voor een gezonde begroting. Vinden dat financiële impuls en maatwerk geleverd moet worden in en voor alle (kleine) kernen. Het bevorderen van de leefbaarheid, de harmonisatie, het behoud van voorzieningen, buurthuis, school (onze motie voor de brede school werd helaas verworpen) en het (sport)verenigingsleven. Het is het cement, geeft vitaliteit in de samenleving. Voeg daarbij de aspecten sociale woningbouw, kansen voor starters en voor senioren (levensloopbestendig bouwen). Wij moeten aangeven - op signalen uit de bevolking - waar en wat er gebouwd moet worden. Dit moeten wij niet aan projectontwikkelaars overlaten," zegt Johan de Vos.

Doen wat je belooft

"Krachtiger inzetten op veiligheid N59 en N57. Aanpak kruising N215 bij Nieuwe-Tonge. Dit project nu echt hoogste prioriteit geven in uitvoering. Laten we de sloop van beeldbepalende panden voorkomen. Zij moeten voor het nageslacht worden bewaard. Daarbij samen optrekken met Beschermd Dorpsgezicht. Wij zien uit naar hetgeen het college de raad voorstelt in de Kadernota Permanente bewoning recreatieparken. Wellicht een optie om dit onderwerp per park te regelen. Wij staan daar niet onwelwillend tegenover. Het moet nu echt geregeld worden. Zeer belangrijk is het ook accent te leggen op een betere verhouding in ontwikkeling tussen het westelijk en oostelijk deel van het eiland. Ik begrijp reacties dat er geluiden klinken alsof de gemeente het 'oosten' is vergeten. Geldstromen zijn daar achtergebleven. Het is een uitdaging daarin veranderingen aan te brengen. Een eerste stap wordt nu gezet voor de kern Den Bommel. Wij dienen onze starters, jongeren en senioren in de kernen vast te houden. Dat vereist inspanningen. En tenslotte: nee, Johan de Vos is het niet vergeten. De grote teleurstelling over de wijze van invulling van het windmolendossier. Ondanks massale onrust, o.a. gepresenteerd in handtekeningen, bleven bewoners rond en in Battenoord nagenoeg met lege handen staan. "Niet doen," zeiden wij. Kies voor een alternatief in de Noordrand. Dat lukte niet," stelt Johan.