De  eerste zes kandidaten op de PvdA-lijst, met de huidige fractieleden ‘t Hoen, Grinwis, Keuker en Eijkenduijn en met Padmos en Daalmeijer. Foto: PvdA
De eerste zes kandidaten op de PvdA-lijst, met de huidige fractieleden ‘t Hoen, Grinwis, Keuker en Eijkenduijn en met Padmos en Daalmeijer. Foto: PvdA Foto:

Jaap Willem Eijkenduijn (PvdA):

"Dorpsraden mogen geen doorgeefluik zijn van de gemeente"

GOEREE-OVERFLAKKEE – De PvdA presenteert zich bij de gemeenteraadsverkiezingen met een kopgroep van zes kandidaten, met Jaap Willem Eijkenduijn (56) als lijsttrekker. Petra 't Hoen, Cees Grinwis, Peter Keuker, Janneke Padmos en Frans Daalmeijer volgen op de lijst met 22 kandidaten. Acht van hen zijn vrouw. Politiek moet betrouwbaar en integer zijn, geeft de lijsttrekker aan. "Zonder deze eigenschappen is een vertegenwoordiging van de burgers niet haalbaar. Er is nu een keuze te maken. Doorgaan zoals het gaat of willen wij dat zaken veranderen om het eiland leefbaarder en socialer te maken. De PvdA is de enige progressieve keuze voor het eiland. Wij sluiten niemand uit en zetten in op bestaanszekerheid voor iedereen met baan, woning, fijne leefomgeving en goede zorg in de buurt".

Door Jaap Ruizeveld

Jaap Willem zet gelijk de toon. "Besturen is voor mij, voor ons, met de rug naar het gemeentehuis. Buiten daar gebeurt het immers. Dat vereist te luisteren naar de bewoners. Open staan voor ideeën. Wij zijn er, als lokale partij, klaar voor. Hebben goede contacten in Den Haag en Brussel, zijn stevig geworteld in de eilandelijke samenleving en kunnen dus echt iets voor Goeree-Overflakkee betekenen. Wij staan voor rechtvaardigheid. Eerlijk delen, samen maken we het eiland sterk en sociaal", zegt Eijkenduijn.

Puinruimen voorbij

Een terugblik: "Toen we in 2013 van start gingen, schrokken we van hetgeen we aantroffen, Zeker op financieel gebied. Met elkaar zijn we er in geslaagd de gemeente nu op de rit te krijgen. We zijn op de goede weg. De puinruim-periode is voorbij. We kunnen gaan bouwen. Samen vooruit. Blij zijn wij dat de bibliotheek er nog is. Blij met de ontwikkeling van het Muziekgebouw. Beiden toegankelijk voor al onze bewoners. Niet gelukkig met het feit dat verenigingen het moeilijk hebben gekregen omdat subsidies zijn weggevallen. Trots dat wij het dossier Zondagsrust samen hebben kunnen afronden. Wij houden ons aan de Wet. Zijn een gewone gemeente. Er is bij de besluitvorming over 'een schaduw' heengestapt. Dat heb ik als prettig ervaren.

Weeffouten

Daar staat dan weer tegenover dat wij niet geheel tevreden zijn met het plan Mooi. Er zitten weeffouten in. Te noemen de verantwoordelijkheid die aan de Dorpsraden is toebedeeld voor de verenigingen. Zij mogen geen doorgeefluik zijn van de gemeente. Dorpsraden nemen belangrijke (informatieve) posities in bij de kernen. Dat is iets anders dan een verantwoordelijkheid dragende volksvertegenwoordiging. Dan de windmolens. We hebben ingestemd met de Structuurvisie. Daarbij is een inschattingsfout gemaakt in locatie (Oude- /Nieuwe-Tonge). Het plan Krammer is onderschat. Herstel lukte niet meer. Wij blijven wel achter het concept staan van de 225 MW-windenergieopgave en gaan voor een energieneutraal eiland in 2020.

Dichtgetimmerd

Blij zijn wij met de Detailhandelsvisie (eigenlijk afkomstig van de ondernemers), waarop de gemeente een stempel zette. Met het Smart Waterproject. In de raad konden wij als oppositie goed onze stem laten horen. Wel botsten wij vaak tegen een opgetrokken muur. Dat kwam en komt omdat belangrijke onderwerpen al in de coalitie zijn dichtgetimmerd. Dan voegt een minderheidsdebat niets meer toe. Standpunten staan vast. Stellingen zijn betrokken. Waarom? Is het zo moeilijk om, na het horen van onderbouwde argumenten, alsnog veranderingen aan te brengen?"

Sterk en sociaal

Eijkenduijn stipt nog kort onderwerpen aan: "Permanente bewoning recreatiewoningen. Dat proces heeft veel te lang geduurd. Wij hadden dat graag afgehecht in deze oude raad. Dan de oost-west discussies. Het oosten moet toegankelijker worden gemaakt. Werf 'schone' bedrijven. Integrale ontwikkelingsbedrijven, toeleveringsvestigingen in de gezondheidszorg. Gelijktijdig de bijbehorende voorzieningen realiseren, dus inzetten op passende huisvesting. Daarmee voorkom je dat zeker jongeren het eiland verlaten. Met nieuwe banen kunnen ook weer voorzieningen overeind blijven. Wij geven ondersteuning aan burgerinitiatieven. Staan voor een duurzame visserijsector. Geven steun aan het Kustpact. Niet bouwen in de duinen en aan de kust. 'Genoeg is genoeg. Zeker wijzen wij ook op onze doorlopende aandacht voor activiteiten in het Sociaal Domein. Onderwijs. Jeugd- en ouderenbeleid. Wij kunnen het niet alleen, maar samen lukt het om ons eiland sterk en sociaal te maken", herhaalt Jaap Willem Eijkenduijn.