Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Rechtzaak over diepte Stellendamse vaargeul

GOEREE-OVERFLAKKEE – Maandagmiddag troffen de gemeente Goeree-Overflakkee en het Rotterdams Havenbedrijf elkaar voor de tweede keer in de rechtszaal omtrent het geschil over het nakomen van de afspraken voor het blijvend uitbaggeren van de vaargeul (Slijkgat) bij de Stellendamse buitenhaven. Dit op een diepte van 5.50 meter. "Het gemeentebestuur is er alles aangelegen de belangen van de havencluster Stellendam, visserij en bedrijfssector, met verve te verdedigen en dat gebeurt ook", zegt portefeuillehouder Arend Jan van der Vlugt.

Door Jaap Ruizeveld

"Het is van eminente betekenis dat de haven bereikbaar is en blijft met de aangegeven vaargeuldiepte. Het is in 2009 bij de Alders-akkoorden afgesproken. Toen met de stad Rotterdam. Na overdracht van dit project met het Havenbedrijf Rotterdam. Er moet nu een uitspraak komen. Dat de kosten van het uitbaggeren op de afgesproken diepte door het Havenbedrijf als 'hoog' worden ervaren, kan geen reden zijn om op een andere diepte (5 meter) in te zetten.

Communicatie

De wethouder geeft overigens aan dat er wel gebaggerd wordt en dat de onderlinge communicatie nu als goed wordt ervaren. Ook zou er overleg zijn met Rijkswaterstaat over het zogenoemde spuiregiem. Recent liep er een kotter vast in de geul. Daardoor moesten vissers met hun vangst uitwijken naar andere visafslagen. Ook het bedrijfsleven zou opdrachten zijn kwijtgeraakt omdat schepen de werven niet konden bereiken. Zowel voor de veiligheid als voor de economische belangen is een rechterlijke uitspraak gewenst.