Komt er een metro op Goeree-Overflakkee?
Komt er een metro op Goeree-Overflakkee? Foto:

Leerzaam debat over hét Goeree-Overflakkee van de toekomst

MIDDELHARNIS – Wie graag de metrolijn vanuit Spijkenisse naar Goeree-Overflakkee verlengd wil zien, moet op Jezus Leeft stemmen. Wie de winkels op zondag open wil, kan ook bij die partij terecht. Het verkiezingsdebat in Het Diekhuus, op woensdag 14 februari, gaf de tien deelnemende politici – vrijwel zonder uitzondering lijsttrekkers tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart – alle gelegenheid om zich te profileren.

Door Kees van Rixoort

Die zondagsopening was nog wel een puntje voor Jezus Leeft-voorman Wim Nagtegaal. "Als je voor bent verlies je 50 procent van de stemmen en als je tegen bent ook", verwoordde hij zijn twijfel om zich helder uit te spreken. Maar even doorredenerend liet hij de bijna volgepakte Rabobankzaal weten "niets te willen opleggen" en "respectvol met elkaar samenleven" te propageren. Zijn concrete en duidelijkheid scheppende conclusie over de winkels op zondag: "Gewoon opendoen."

Karrespoor

Nagtegaal vroeg zich af waarom de eilandelijke tram ooit is afgeschaft. Hij pleitte voor een terugkeer van een railverbinding. "Als je de metro doortrekt vanaf Spijkenisse, dan is dat goed voor de leefbaarheid. Alles komt tot leven", aldus de voorman van Jezus Leeft, die eraan toevoegde dat de infrastructuur op het eiland gewoon niet klopt. "We rijden over een karrespoor."

De metro over Goeree-Overflakkee laten rijden, dat vond niemand een goed idee. Tea Both van het CDA zei dat een uitbreiding van de Waterbus tussen Middelharnis en Rotterdam eenvoudiger is te realiseren, al had Aat van Alphen van Eiland van Vrijheid er zijn bedenkingen bij. "Zo'n boot vaart maximaal 8 kilometer per uur. Zie dan maar eens aan de andere kant te komen", zei hij. De metro op het eiland zag hij sowieso niet zitten. Evenmin als Sebastiaan Both van Goeree-Overflakkee Samen (GOS), die beeldend uiteenzette wat de verschillen tussen Spijkenisse en Goeree-Overflakkee zijn en dat het beter is als die werelden niet te dicht bij elkaar komen.

Het vervoer en de bereikbaarheid – natuurlijk kwam ook de door iedereen noodzakelijk geachte verbreding van de N59 en de N57 én een oplossing van de oversteek over de N215 bij Nieuwe-Tonge weer aan de orde – vormden maar één van de gesprekspunten die de politici in groepjes van drie of vier onder de loep namen. Het organiserende comité van Stichting ZIJN had een veelkleurig palet aan thema's uit de samenleving weten los te krijgen. Thema's die bewoners van belang vinden voor de toekomst van Goeree-Overflakkee en dus een rol zouden moeten spelen bij het bepalen van de stem op 21 maart.

Uitslag

Duurzaamheid was ook zo'n thema. Het leidde tot een interessant en leerzaam debat tussen Bert Tuk (ChristenUnie), Jaap-Willem Eijkenduijn (PvdA) en Jan Zwerus (Groep Jan Zwerus, een nieuwkomer in de eilandelijke politiek). De eerste twee hadden het over de windmolens, Tuk als vertegenwoordiger van een coalitiepartij ("We hebben eruit gehaald wat erin zit voor de inwoners") en Eijkenduijn als oppositieleider ("Het is met Park Krammer erbij wel intensiever geworden voor de bewoners van Oude- en Nieuwe-Tonge").

Wat deze twee politici verbond is de gevoelde noodzaak om duurzame energie op te wekken. Jan Zwerus dacht daar heel anders over: "Duurzaam, duurzaam, ik krijg langzamerhand uitslag van duurzaam. Wie gaat dit allemaal betalen? De burger, en er vloeit veel te weinig terug. Het is een verspilling van belastinggeld. Bovendien: klimaatverandering is een hoax. Al Gore voorspelde dat er binnen tien jaar geen ijsberen meer zouden zijn. Nou, ze lopen nog steeds rond." Bert Tuk: "U kunt misschien beter zeggen wat u voor het eiland wil gaan doen." Zwerus: "Geen windmolens." Later bleek het voormalige PVV-Statenlid wel voor standaard zonnepanelen en goede isolatie te zijn. "Ik geloof in energiebesparing, maar dan zonder aanslag op belastinggeld."

Daklozen

Wat tijdens het hele verkiezingsdebat opviel was het verschil tussen de nieuwkomers, die zich profileerden met soms hemelbestormende ideeën, en de gevestigde partijen, die weten hoe de hazen lopen in de gemeenteraad. Of ze nu van de coalitie waren – Addy Rijerkerk van de VVD, Kees van Dam van de SGP, Bert Tuk en Tea Both – of van de oppositie – Johan de Vos van VKGO, Aat van Alphen van Eiland van Vrijheid, Jaap-Willem Eijkenduijn van de PvdA, die pleitte voor extra banen als motor voor economische activiteit en levendigheid, en Sebastiaan Both van GOS.

Tea Both wist bijvoorbeeld te vertellen dat het signaal om opvang te creëren voor dak- en thuisloze jongeren al is opgepikt door de wethouder. "Er zijn al redelijk vergevorderde plannen, hoorde ik." Het signaal, een week eerder afgegeven tijdens een pizza-avond voor jongeren, was voor politiek Goeree-Overflakkee een regelrechte eyeopener. En als gevolg daarvan een aanzet om acuut iets te ondernemen. "Dakloos zijn en geen hulp krijgen, dat moeten we ons aantrekken", aldus Kees van Dam. "Het is een probleem dat ons allen aangaat en dat we hoge urgentie moeten geven met een lokale en laagdrempelige oplossing. Daar moeten we allemaal voor zijn."

Het verkiezingsdebat in Het Diekhuus, een traditie, was een mooie aftrap van de campagnetijd richting 21 maart, met flair geleid door Marjo van Maurik en met voldoende inbreng vanaf de tribune. Het ging in de eerste plaats over waar Goeree-Overflakkee naartoe zou moeten, al bleef vanzelfsprekend het verleden niet onbesproken. Zo klonk de vraag vanuit de zaal waarom wethouder Marnix Trouwborst er niet meer is. Niemand wist het antwoord.