Afbeelding
Foto:

Havo- en vwo-leerlingen zien welke banen er op het eiland voor ze zijn

MIDDELHARNIS – Voor leerlingen van het vmbo en de mavo was er al enkele jaren een studie- en beroepenmarkt op Goeree-Overflakkee. Recent was de vierde in het schoolgebouw van de Prins Maurits. Maar havo- en vwo-leerlingen konden zich in de buurt nooit een beeld vormen van de studie- en beroepsmogelijkheden. Daar is nu verandering in gekomen. Op maandag 12 februari was de RGO het decor van een grote markt vol hbo-aanbieders én eilandelijke ondernemingen die interessante banen hebben voor mensen met een hogere opleiding.

Door Kees van Rixoort

De studie- en beroepenmarkt was een initiatief van de gemeente Goeree-Overflakkee en uitgewerkt in samenwerking met de beide scholengemeenschappen die havo en vwo aanbieden – de RGO en de Prins Maurits – en de regionale Rabobank. Het ging om een pilot.

Tussen de kramen van onder meer advocaten, architecten, scheepswerven, zorgaanbieders en automatiseringsbedrijven was het een drukte van belang. Op het plein met de hogescholen ook. Er was veel enthousiasme, zowel van de aanbieders als van de jonge bezoekers en hun ouders, al was er ook wel enige teleurstelling over het ontbreken van de universiteiten.

"We willen hoger opgeleiden graag op Goeree-Overflakkee houden, maar dan moeten de havo- en vwo-leerlingen van nu wel weten welke bedrijven hier zijn, wat ze doen, welke banen er zijn en wat voor mensen ze nodig hebben", vertelt Evelyn Mijnders, beleidsadviseur maatschappelijke zaken van de gemeente Goeree-Overflakkee. "De markt is bedoeld om jongeren te laten zien wat voor soort beroepen er mogelijk zijn op ons eiland en om hen te helpen bij het maken van een juiste studiekeuze." De boodschap is dat het ook voor eilandelijke bedrijven van belang is om zich hier te presenteren, "want ze krijgen op alle niveaus te maken met een tekort aan arbeidskrachten".

Rector Arie Cové, in feite de gastheer van de eerste studie- en beroepenmarkt voor havo- en vwo-leerlingen, is enthousiast over het initiatief: "Geweldig en heel goed voor het eiland. Wie Goeree-Overflakkee verlaat om te gaan studeren, realiseert zich vaak niet wat voor bedrijven hier gevestigd zijn en wat voor banen ze voor hoger opgeleiden in huis hebben. Hier zie je de koppeling tussen onderwijs en bedrijfsleven."

Even verderop staat Léonie van der Spaan, samen met een paar collega's, Zuidwester aan te prijzen als toekomstige werkgever voor hbo'ers. Ze kunnen al eerder terecht, want "vanaf 16 jaar kun je hier komen werken als weekend- en vakantiekracht". Bovendien is Zuidwester een goed adres voor stages tijdens de opleiding. "We willen hier graag laten zien dat er ook voor hbo'ers werk is in de zorg", zegt Van der Spaan, die snel weer in gesprek gaat met een jonge geïnteresseerde. "Ja, er is veel belangstelling."