Afbeelding
Foto:

De eerste plantuien zitten in de grond

Janrien van Rossum plantte vorige week zijn eerste plantuien van dit jaar. De akkerbouwer en loonwerker uit Ooltgensplaat teelt zo ongeveer 10 ha plantuien, dat zijn ruim 14 voetbalvelden vol met plantuien. Het planten gebeurt met behulp van GPS, in 'bedden' van anderhalve meter breed. De meeste uien worden geteeld met behulp van zaad, door kleine plantuien in de grond te stoppen kunnen de uien vroeger worden geoogst.

"Je hoopt dat als wij gaan oogsten de uien van het afgelopen jaar vrijwel op zijn, zodat de markt blij is met de nieuwe oogst plantuien, die begin juli op de markt komen." Het lastige aan het uien planten is dat de grond nog een beetje bevroren was vorige week. "Maar we hopen dat de goede voorbereiding in combinatie met mooie weersomstandigheden zorgen voor een vroege oogst."

De kneepjes van het boerenvak zijn er met de paplepel ingegoten bij Janrien. "Als kind vond ik het al interessant en was ik altijd op het bedrijf van mijn vader te vinden. Het maakt veel verschil waar je hart ligt, ik ben echt een akkerbouwer in hart en nieren. Het leuke is dat ik aan mijn zoon merk dat hij ook veel interesse heeft voor het vak."

Het bedrijf in de polder bij Ooltgensplaat teelt naast plantuien ook aardappelen, winterwortelen, witlof en knolselderij. Daarnaast wordt er loonwerk gedaan voor agrariƫrs in de omgeving. Op dit moment zoekt het bedrijf een allround agrarisch medewerker. Dus mensen die de handen uit de mouwen willen steken binnen de agrarische wereld kunnen contact opnemen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding