"Met Virtual Reality kunnen we ons onderscheiden"

Vervolg van de voorpagina.

Gevoelige, emotionele materie. Hoe vertel je dat verhaal in het museum, het museum dat immers eilandverhalen vertelt? "Met respect voor de slachtoffers en nabestaanden", was het antwoord van Bertrand van den Boogert, bestuurslid van het streekmuseum. "Het verhaal dat wij via Virtual Reality vertellen is geen commerciële attractie. Dat is niet wat we willen. Aan de andere kant kunnen we ons met Virtual Reality echt onderscheiden als streekmuseum."

Door Kees van Rixoort

Dat gebeurde al voor de officiële ingebruikname, want het museum in Sommelsdijk haalde er diverse media in het land mee, waaronder het NOS-journaal. "Dat was de eerste keer", aldus Van den Boogert, die in zijn praatje de totstandkoming van het project memoreerde. Van idee, geopperd door Meijk van Nimwegen, tot uitwerking, selectie van het productiebedrijf, Studio Maslow in Rotterdam, de productie en de financiering.

De financiering van Virtual Reality in het streekmuseum kwam uit verschillende hoeken. De provincie Zuid-Hollland droeg bij in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. Verder: de gemeente Goeree-Overflakkee, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Welzijnsfonds Oostflakkee. Een crowdfundingactie was nodig om het laatste financiële gaatje te dichten. Daarnaast – zowel Bertrand van de Boogert als bestuursvoorzitter Hans Kalle noemde het uitdrukkelijk – is er veel werk verzet door vrijwilligers.

Jongere generaties

Het resultaat – het beleven van de Ramp door de bril van nu – zal naar verwachting zeker de jongere generaties aanspreken. Hans Kalle: "Mensen van na de Ramp kunnen nu enigszins zien en meemaken op welke ingrijpende wijze de Ramp van 1953 zich heeft voltrokken."

En ook burgemeester Ada Grootenboer dacht in die richting: "Het is van groot belang dat een groot publiek kennismaakt met deze geschiedenis. Met de techniek van nu is de Ramp op een respectvolle manier beleefbaar gemaakt. Het aantal mensen dat dit verhaal uit eigen ervaring kan vertellen, wordt steeds kleiner. Daarom is het goed om de gebeurtenissen van toen zo goed mogelijk vast te leggen, die nacht te laten ervaren en de spanning te voelen, op een manier die jongeren aanspreekt. Dit is een mooie en belangrijke aanvulling voor het streekmuseum."