De vier dames van Inloophuis De Boei die rozen uitdeelden in het ziekenhuis.
De vier dames van Inloophuis De Boei die rozen uitdeelden in het ziekenhuis. Foto:

Een roos en een hart onder de riem van de dames van Inloophuis De Boei

DIRKSLAND – Loop eens binnen bij het ziekenhuis en je komt erachter dat veel bezoekers te maken hebben met kanker. Direct of indirect: patiënten, partners, familie, andere naasten. Om deze mensen een hart onder de riem te steken, deelden vier dames van Inloophuis De Boei donderdag 1 februari roze rozen uit in de hal van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De actie vond plaats in het kader van Wereldkankerdag, 4 februari. "We hebben dit de afgelopen jaren ook gedaan", vertelt Alize Mulder, gastvrouw bij Inloophuis De Boei. "Tulpen en narcissen hebben we ook wel eens uitgedeeld. Mensen een steuntje in de rug geven, dat is de bedoeling. We geven de bloemen aan alle in- en uitgaande bezoekers van het ziekenhuis. We spreken de mensen aan en soms leidt dat tot hele gesprekken."

Inloophuis De Boei, een stichting, brengt mensen met kanker en hun naasten samen. "Je ontmoet mensen die ook kanker hebben, of hebben gehad, en hoort hoe die lotgenoten ermee omgaan. We bieden psychosociale hulp. Iedereen kan z'n verhaal kwijt in het Inloophuis. Het is sowieso fijn om even in een andere omgeving te zijn. Niets moet, alles mag", zegt Yonne Mous, die samen met Marjan Fleuren zorgt voor de coördinatie.

Inloophuis De Boei is te vinden in De Overkant te Ouddorp. Het is geopend op de tweede en vierde dinsdag van de maand. Op proef is er een locatie bijgekomen: De Zwaluw in Sommelsdijk, dat elke eerste donderdag van de maand voor dit doel geopend is. Dit gecombineerd met een lezing.

De uitdeelactie in het ziekenhuis te Dirksland is mede mogelijk gemaakt door Auperlé Bloemen in Oude-Tonge. De zaak pakte tweehonderd rozen netjes per stuk in. "De mensen die een bloem van ons krijgen, waarderen het", zegt Alize Mulder, terwijl ze de tafel met informatie en literatuur van Inloophuis De Boei laat zien. "Alles draait om aandacht en mensen niet in de kou laten staan."