De expositie van kunstwerken.
De expositie van kunstwerken. Foto:

Mini-Watersnood Zandstad is leerzaam project voor schoolkinderen

OUDDORP – Veel schoolkinderen zullen de verhalen over de Watersnood van 1953 hebben gehoord. Maar kunnen ze zich er 65 jaar later een voorstelling van maken? De kinderen van Eben Haëzer en Buten de Poorte, de basisscholen van Goedereede-Havenhoofd en Goedereede, in ieder geval wel. Zij hebben vorig jaar een mini-Watersnood meegemaakt op het strand van Ouddorp. De film die daarvan is gemaakt ging vrijdag 26 januari in première in het theater van Ouddorp Duin.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De film vloeit voort uit het project Zandstad. De film zelf heet ook Zandstad. Het project is opgezet door Stichting Podium Goeree-Overflakkee en KunstPlus, met behulp van verscheidene sponsors en vrijwilligers. Het is bedoeld om kinderen de verwoestende werking van wind en water te laten ervaren. Zoals vroeger de golven écht huishielden.

In september bouwden de leerlingen van de hoogste groepen van Eben Haëzer en Buten de Poorte een groot dorp van zand op het strand. Het zag er prachtig uit, al die met natuurlijke materialen versierde huizen, scholen, kerken en tal van andere gebouwen. Tot de vloed kwam, het water door de dijk stroomde en alles wegvaagde. Een stevig kasteel hield het nog het langste uit, maar kon uiteindelijk ook niet op tegen het natuurgeweld. Van het fraaie Zandstad bleef niets over. Alles verdween onder het wassende zeewater.

De kinderen leerden er veel van. Niet alleen dat mens en natuur soms tegenover elkaar komen te staan, met alle desastreuze gevolgen van dien, maar ook hoe je je hierop kunt voorbereiden. In tijden van klimaatverandering is dat maar al te actueel. Via Zandstad leerden de kinderen bijvoorbeeld ook ontwerpen, musiceren, dichten en dansen. En ook daarvan was, naast de film, het een en ander te zien tijdens de première. Beide scholen maakten muziek – wind, kerkklokken, het water – en lieten gedichten en verhalen horen, met op de achtergrond opnames van een ballet dat Marina Bykova uitvoerde op het strand en deels in het water. Direct naast het theater waren Zandstad-kunstwerken tentoongesteld.

Zelf ervaren

Voor Eben Haëzer en Buten de Poorte was Zandstad een proef. Na de proef kunnen alle basisscholen op Goeree-Overflakkee het project naar zich toe trekken. "Ik gun dit alle scholen", zei een enthousiaste Jos Koopman, directeur van Eben Haëzer. Diezelfde hoop sprak wethouder Gerrit de Jong uit, die de première van Zandstad opende. "Er is veel energie en creativiteit in gestoken", zei de wethouder tegen de kinderen. "Het thema is de kracht van het water. De stad die jullie hebben gebouwd, bleek daar niet tegen bestand. Het is bijna 1 februari en dan denken we terug aan de Watersnood van 1953. Jullie hebben er zelf iets van kunnen ervaren."

De wethouder deelde niet alleen complimenten uit aan de kinderen, maar ook aan Stichting Podium en KunstPlus, die de kinderen de kracht van het water op een eigentijdse en toekomstgerichte manier hebben laten ervaren. Voor de kinderen van Eben Haëzer en Buten de Poorte zit Zandstad er nog niet op. Ze gaan bijvoorbeeld ook nog op bezoek in het Watersnoodmuseum op Schouwen-Duiveland.