Archieffoto van de voormalige cichoreidrogerij Ceres.
Archieffoto van de voormalige cichoreidrogerij Ceres. Foto:

Mogelijk komt bierbrouwerij Solaes in de voormalige cichoreifabriek Ceres

OUDDORP – Bij de VVV Goeree-Overflakkee is al eens een bezoeker gesignaleerd die vroeg waar brouwerij Solaes in Ouddorp was te vinden. Die moest natuurlijk naar Sommelsdijk, maar liep tevens vooruit op een mogelijke toekomst. Solaes zou in de voormalige cichoreifabriek Ceres in Ouddorp terecht kunnen komen.

Door Kees van Rixoort

Solaes is een succesverhaal. De Flakkeese brouwerij kan de vraag nauwelijks aan en moet de brouwcapaciteit noodgedwongen uitbreiden bij een andere brouwerij. In Sommelsdijk is dat niet mogelijk. Ook het proeflokaal zit regelmatig overvol. Een verhuizing naar de voormalige cichoreifabriek in Ouddorp zou een mooie oplossing zijn: meer ruimte om te brouwen en bezoekers te ontvangen én passend bij de ideeën die ontwikkelaar BPD over de Ceres heeft.

BPD wil het pand restaureren en er een horecaondernemer voor interesseren. Dat is tot nu toe niet echt gelukt. Een andere optie is het realiseren van woningen in een gedeelte van de Ceres en op het terrein erachter. Momenteel is de restauratie van het pakhuis, een van de drie delen van de fabriek, aan de gang. Die moet halverwege dit jaar zijn afgerond. Dit is het beste gedeelte van het complex. De drogerij, wasserij en opslag zijn er minder goed aan toe en zijn wellicht niet goed meer te restaureren. In dat geval wil BPD slopen en herbouwen in de oude stijl.

"Goed dat er beweging is", reageert wethouder Gerrit de Jong. "Want nu staat de Ceres te verpauperen en is het geen plaatje dat Ouddorp verrijkt."