Afbeelding
Foto:

Toneelvoorstelling 'De actualiteit van Arminius'

SOMMELSDIJK - Op 6 februari wordt er een toneelvoorstelling gehouden over 'De Actualiteit van Arminius'.

"Om Arminius tot leven te wekken, duik je in de geschiedenis, in de wereld waarin hij opgroeide, zijn predikant- en hoogleraarschap vervulde. En waarin hij in conflict kwam met zijn collega Gomarus. Het blijkt een wereld vol tegenstellingen, oorlogsgeweld en gevaar, maar ook van subtiele politieke, religieuze en wetenschappelijke nuances. Het 'beroemd/berucht' geworden conflict tussen Arminius en Gomarus ging in eerste instantie over de voorbeschikking. Heeft God alles voorbeschikt of heeft de mens invloed op zijn eigen leven? Predestinatie lijkt een gedateerd onderwerp, maar wie de verhitte discussies volgt n.a.v. Swaab's boek 'Wij zijn ons brein' weet beter. Wij worstelen vandaag nog steeds met de vraag in hoeverre wij over een vrije wil beschikken. Of zijn wij het resultaat van toeval, milieu of genen?" aldus de organisatie.
"In het 17e eeuwse conflict tussen Arminius en Gomarus schuilt nog een actueel thema. Aanhangers van Arminius waren 'rekkelijk', die van Gomarus 'precies'. Wat betekent 'rekkelijk' nu, in een tijd van toenemende polarisatie, waarin de verworvenheden van de verlichting ter discussie staan, hoe kun je enerzijds sterk afwijkende opvattingen accepteren en waarderen, anderzijds opkomen voor waarden die jij essentieel acht voor een menselijke samenleving? Sommigen leven in hun absolute eigen gelijk: andersdenkenden of -gelovigen worden als gesprekspartner uitgesloten, zijn niet de moeite van het gesprek waard. Wat betekent dan tolerantie, 'rekkelijkheid'?
Ingrediƫnten van deze vertelvoorstelling zijn verhalen, geschiedenis en muziek. Naast de maker, acteur Marijke Broekhuijsen, werken mee: Erik Raaijman en Jaap van Kampen. Marijke Broekhuijsen is acteur en cultuurpedagoog. Erik Raaijman is musicus en Jaap van Kampen socioloog".
De avond wordt gehouden in de Remonstrantse Kerk op dinsdag 6 februari. De kerk aan de Voorstraat 35 in Sommelsdijk is open vanaf 19.30 uur. De aanvang van de voorstelling is 20.00 uur. De entree is gratis.