Nely de Vos, vrijwilligersconsulent van Stichting ZIJN.
Nely de Vos, vrijwilligersconsulent van Stichting ZIJN. Foto:

't Punt zorgt voor match tussen vraag en aanbod vrijwilligerswerk

MIDDELHARNIS – Wie vrijwilligerswerk zoekt kan een interessante oproep in de krant afwachten en dan reageren. Het is ook mogelijk eens bij het vrijwilligerssteunpunt, 't Punt, te kijken of er geschikte vacatures zijn. Hetzelfde geldt voor organisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers. Ze kunnen wachten tot iemand zich meldt, maar ze kunnen ook 't Punt raadplegen. Dit onderdeel van Stichting ZIJN brengt namelijk vraag en aanbod samen als het om vrijwilligerswerk gaat.

Door Kees van Rixoort

Het vrijwilligerssteunpunt bestaat al vele jaren. Aanvankelijk was het een onderdeel van de Stichting Welzijn Oostflakkee (SWO) en richtte het zich in de eerste plaats op de oostzijde van Goeree-Overflakkee. Nadat de SWO is opgegaan in Stichting ZIJN is 't Punt werkzaam op het hele eiland. Het is gevestigd in het Dienstencentrum aan de Doetinchemsestraat in Middelharnis.

Persoonlijk

Een centraal punt voor aanbieders en vragers is natuurlijk sterk. Wat 't Punt nog sterker maakt is dat er een vrijwilligersconsulent is. Dat is Nely de Vos. "Mensen die vrijwilligerswerk zoeken krijgen een persoonlijk gesprek. Face to face. Wat zoek je voor soort werk? Wat zijn je interesses? Wat past er het beste bij je? Dan pakken we de map erbij om te kijken wat voor vacatures er zijn." Ze toont een dikke map met een grote variatie aan vrijwilligerswerk. Baantjes in de zorg, op de kinderboerderij, bij het RTM-museum, in het repaircafé, de zeehondenopvang of het hospice…. Voor Natuurmonumenten klussen op Tiengemeten is ook mogelijk. Of als gastheer of -vrouw dienen in het Diekhuus. "Er zijn tientallen vacatures en er is voor iedereen wel wat te vinden", zegt De Vos. "Het belangrijkste is dat er een goede match tot stand komt." Dat, met andere woorden, zowel de vrijwilliger als de organisatie waar hij of zij werkt blij is.

Nely de Vos is twee ochtenden in de week op haar post in 't Punt: op maandag en donderdag. Wie vrijwilligerswerk zoekt kan er aanlopen. Mailen of bellen kan ook. "Wij werken persoonlijk en laagdrempelig. Dat is veel plezieriger en minder afstandelijk dan een website." Er zijn mooie voorbeelden van mensen die via 't Punt zinvol en passend vrijwilligerswerk hebben gevonden. "Soms komen ze hier later jubelend binnen", lacht Nely de Vos. Het kan ook gebeuren dat er niet direct een passend baantje voorhanden is. In dat geval noteert de vrijwilligersconsulent de gegevens en de wensen. "En dan ga ik zoeken. Soms is er een week later wel een baantje."

Nely de Vos hoopt ook in 2018 weer veel matches tot stand te brengen. "Alles draait om vrijwilligerswerk", geeft ze het belang aan. "Er is een enorme behoefte. Wat wij doen is ervoor zorgen dat de juiste persoon op de juiste plaats terechtkomt."

't Punt is te vinden aan de Doetinchemsestraat 27 in Middelharnis. Telefoon: 0187 640420, e-mail: tpunt@zijngo.nl. Op de website van Stichting ZIJN, www.zijngo.nl, is onder vrijwilligers, 't Punt, ook een inschrijfformulier voor vrijwilligers te vinden.