Projectmanager Mascha van der Ben (l.) en directeur Francis Lugtenburg van Zorggroep Haringvliet zijn blij met het gerealiseerde zorgportal GezondGO.
Projectmanager Mascha van der Ben (l.) en directeur Francis Lugtenburg van Zorggroep Haringvliet zijn blij met het gerealiseerde zorgportal GezondGO. Foto:

GezondGO: alle zorg- en hulpverlenersinformatie op één plek

GOEREE-OVERFLAKKEE – Hoe praktisch is het om alle contactgegevens van hulpverleners die op het eiland actief zijn op het gebied van zorg en welzijn op één plek te kunnen raadplegen. Digitaal. Handig zowel voor mensen die van die diensten gebruik willen maken als voor de dienstverleners zelf. Zorggroep Haringvliet zag het nut in van zo'n digitale locatie, een portal, en initieerde daarom GezondGO. Een zoek- en vindplek van alle hulpverleners op Goeree-Overflakkee. Voor de uitwerking van dit initiatief werkte Zorggroep Haringvliet samen met de gemeente. Er komt nog een moment waarop dit gezondheidsplatform officieel wordt gelanceerd, maar het is inmiddels volop in bedrijf.

Tekst en foto: Hans Villerius

GezondGO bedoelt dus vooral een online wegwijzer te zijn, die zo veel mogelijk het hele aanbod van zorg en welzijn op het eiland in kaart brengt, met alle relevante informatie op één locatie: www.gezondgo.nl.

Zorgportal

Het portal kent een openbaar deel en een besloten deel. In het openbare deel kan iedereen terecht. Mensen die voor zorg of welzijn hulp nodig hebben, kunnen hier raadplegen bij wie ze voor hun hulpvraag terechtkunnen. Er kan gezocht worden op trefwoord, maar ook kan op een kaart van Goeree-Overflakkee worden geklikt op de plaatsen waar instanties van zorg en welzijn zijn gevestigd. Bij iedere hulpverlener die wordt aangeklikt komen op diens pagina in GezondGO meteen de bijbehorende contactgegevens in beeld. Wel zo handig. Ook kan hiervandaan worden doorgeklikt naar andere websites, bijvoorbeeld die van de zorg- of hulpverlener zelf.
Het besloten deel is bedoeld voor hulpverleners, die overigens wel eerst moeten inloggen voordat ze er toegang in krijgen. Ook voor hen wil GezondGO een wegwijzer zijn. Bijvoorbeeld wanneer ze een patiënt of hulpvrager hebben die ze voor een optimale behandeling liever door zouden verwijzen naar een andere behandelaar. Voor intercollegiaal overleg kan via GezondGO hiervoor nu makkelijk en snel worden gezocht naar een collega zorg- of hulpverlener.
Zorggroep Haringvliet heeft 175 organisaties aangeschreven met de vraag of ze met hun gegevens in het portal opgenomen willen worden. Tot op heden heeft veertig procent gereageerd. Iedere instantie die zich aanmeldt, krijgt zijn of haar eigen pagina in GezondGO. Alle pagina's hebben eenzelfde, eenduidige, indeling. De deelnemende organisaties vullen hun pagina's zelf en werken ze zo nodig ook zelf bij. En natuurlijk kan de inhoud van de pagina's, de content, ieder moment worden aangepast of uitgebreid.

Zorggroep

In Nederland zijn meer dan honderd zorggroepen actief. Eén daarvan is Zorggroep Haringvliet, gevestigd in Oude-Tonge. De zorggroep coördineert de zorg rond patiënten met de chronische ziekte Diabetes Mellitus type 2, Astma, COPD of Hart- en vaatziektes. Vroegtijdige intensieve zorg en begeleiding kan complicaties voorkomen of verminderen. Om dat zo veel mogelijk te bereiken werken de eilandelijke huisartsenpraktijken, Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en de andere zorg- en hulpverleners op het eiland intensief met elkaar samen. Die samenwerking wordt gecoördineerd en op verschillende manieren ondersteund door Zorggroep Haringvliet, die zo achter de schermen van de eerste- en tweedelijnszorg een belangrijke bijdrage levert aan genoemde patiëntengroepen en hun behandelaren.