College neemt binnenkort besluit over bestemmingsplan Ouddorp Bad Oost

OUDDORP - In de recent door de werkgroep Ouddorp Kust Ruimte Rust gepubliceerde tekst in de januari-nieuwsbrief, is diepgaande aandacht besteed aan de ontwikkelingen rond Ouddorp Bad Oost, het gebied tegenover hotel Fletcher. Nog agrarisch gebied, waarvoor in 2015 een ontwerp bestemmingsplan is ingediend. De werkgroep heeft dit plan goed bestudeerd en komt tot een onthutsende conclusie: "De rechtszekerheid is zoek, de projectontwikkelaar krijgt alle ruimte om het plan in te vullen zoals hij wil en de gemeenteraad kan daar niet meer aan doen". Is dat zo? Met de faire toepassing van hoor en wederhoor geeft de gemeente Goeree-Overflakkee een reactie op de door ons voorgelegde persvragen.

Door Jaap Ruizeveld

De gemeente stelt: "OKRR is van mening dat het ontwerpbestemmingsplan te globaal is, waardoor de ontwikkelaar te veel vrijheid heeft en de raad te weinig zeggenschap op wat er daadwerkelijk komt. Bestemmingsplannen hebben altijd een bepaalde mate van flexibiliteit. In dit plan komen verschillende functies, waarvan vooralsnog niet helemaal zeker is wat de exacte verdeling is. Daarnaast is ook niet exact bekend waar bijvoorbeeld alle wegen en parkeerplaatsen komen te liggen. Op voorhand wordt gekeken welke zaken beleidsmatig van belang zijn en waar meer flexibiliteit mogelijk is. Zo is de maximale bouwhoogte zeer van invloed op de uitstraling van het plan. Deze wordt dan ook exact vastgesteld in het bestemmingsplan. Of een appartement gebruikt wordt als hotelkamer of als recreatieappartement is bijvoorbeeld minder van belang. Dit wordt dan ook minder strikt geregeld".

Beeldkwaliteitsplan

De stelling van OKRR dat de ontwikkelaar met dit plan alle kanten op kan, is volgens de gemeente te kort door de bocht. " Er zijn wel degelijk regels opgenomen waar de initiatiefnemer zich aan moet houden. Ook is er een beeldkwaliteitsplan opgesteld waarin de uitstraling van de woningen en de groenstructuren zijn opgenomen. In sommige zienswijzen hebben de indieners aangegeven dat ze het bestemmingsplan nog te globaal vinden en dat ze er meer items in geborgd willen hebben". Dit was voor de gemeente aanleiding om de regels nog eens goed door te nemen en hier en daar ook punten aan te scherpen. Hoewel het bestemmingsplan niet op detailniveau vastlegt welk plan er gaat komen, zijn er wel voldoende regels opgenomen om de uitgangspunten voor een goede ruimtelijke kwaliteit van het project te kunnen borgen". Het college van burgemeester en wethouders zal binnenkort een besluit nemen over het vast te stellen bestemmingsplan.