Aat van Alphen (links) en Henk van der Meer gaan samen verder met een gezamenlijke partij.
Aat van Alphen (links) en Henk van der Meer gaan samen verder met een gezamenlijke partij. Foto:

Onder vlag van Eiland van Vrijheid smelten twee raadsfracties samen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart hebben de eenmansfracties Eiland van Vrijheid (Aat van Alphen) en Henk van der Meer (fractie Van der Meer) de krachten gebundeld. Van twee naar één fractie: Eiland van Vrijheid (EVV). Op de begin februari bij de gemeente in te dienen kandidatenlijst staan Aat en Henk respectievelijk als de nummers 1 en 2 genoteerd. De lijst telt twintig namen, onder wie de kleindochter van Aat van Alphen, Cheyenne. Van Alphen had voor de samenvoeging op het eiland in 2013 jarenlang zitting in de raad Middelharnis. Van der Meer maakt 24 raadsjaren vol, komend vanuit de raad Goedereede.

Door Jaap Ruizeveld

Aan het verkiezingsprogramma wordt de laatste hand gelegd. Minder dan twee maanden voor de gang naar de stembus is er een geschikt moment om met beide politici van gedachten te wisselen. Hoe is deze samenwerking ontstaan? Dan, uiteraard als de kiezer support biedt, wat worden dan de speerpunten in het functioneren van de nieuwe fractie? En waarom zouden kiezers het rode potlood op 21 maart op de EVV-lijst moeten plaatsen? Aat van Alphen haakt snel in. "Ik heb de afgelopen vijf jaar in de raad mijn best gedaan om individueel een bijdrage te leveren in onze controlerende taak en van daar uit aan het besturen van de gemeente. In die periode let je natuurlijk ook op je collega's in andere partijen. Wat doen die, hoe denken die, hoe uiten zij zich? Je volgt ontwikkelingen. Signaleert dat en ik noem de VVD omdat Henk daar tot augustus toen nog deel van uitmaakte, bij agendapunten er zich spanning openbaart bij het unaniem volgen van coalitieafspraken.

Eigen verantwoordelijkheid

Voorbeeld uit het afgelopen najaar is het winddossier Battenoord. Individueel blijkt de speelruimte gering. Ik dacht dan weleens: Kom op mensen, je zit er voor de belangenbehartiging van de inwoners. Individueel heb je je te verantwoorden. Contacten met Henk zijn er al geruime tijd. Je spreekt elkaar regelmatig. Signaleert dat je over diverse onderwerpen vrij gelijk denkt en na zijn uittreden uit de VVD-fractie en de voortgang in de eigen Van der Meer-fractie, vonden we elkaar. Eigenlijk een logische stap dan om bij de komende verkiezingen samen verder te gaan". Henk wijst op de publiciteit die er rond zijn uittreden is geweest en wil nu liever de blik richten op de toekomst.

Bestuurlijk vlak

In de afgelopen vijf jaar moest er in de nieuwe gemeente veel worden opgebouwd. Dat is logisch. Dat vergt tijd en die tijd moet ook gegund worden. Een goed functioneel draaiende nieuwe organisatie zet je niet van de ene op de andere dag in elkaar. Kerntaken kregen zijn beslag en om één aspect te noemen: de Buitendienst scoort. Petje af. Je hoort het positief in de kernen. Maar op bestuurlijk vlak ligt het anders. Kunnen wij trots zijn op resultaten die bereikt zijn? Of worden ons juist complimenten aangereikt voor onze nederigheid, waarbij het eiland door de Provincie meer gezien wordt als een locatie waar problemen gestald kunnen worden. Voor echte aanpak van knelpunten die om uitvoering vragen, blijkt dan in slechts geringe mate support.

Weinig gebeurd

Wij zijn deze vijf jaar bedolven onder allerlei gepresenteerde visies, zonder concrete uitvoeringsparagraaf. Het is geen cri de coeur vanuit EVV als oppositiefractie. Neen, raad breed is dat opgemerkt, maar het is nagenoeg niets gebeurd. Recreatievisie, Eilandvisie, Economische visie, Centrumvisie Middelharnis, noem maar op. Het is aan de burger niet uit te leggen. Daarom is onze insteek voor de komende periode: Aan de slag. Daadkracht. Recht op het doel af. Laat het zien aan de burger. Stop met al die visies. Wat wij nodig hebben is een kleine overheid. Wij moeten, op basis van realiteit, ons best doen en invullingen geven aan items die Goeree-Overflakkee zodanig buiten de eigen grenzen positioneert, dat anderen zich daarover verbazen.

Leefbaarheid

Energieneutraal in 2020, duurzaamheid in de hoogste versnelling. Moet dat geforceerd worden bereikt? Andere gemeenten (Schouwen 2040 en Dordrecht 2050) kiezen zorgvuldig niet voor niets voor andere perioden. Windmolens en zonneparken scoren op de energiebalans, maar als je op de landelijke duurzaamheidsbalans kijkt, scoort Goeree-Overflakkee van de 380 gemeenten een povere 270e plaats. Ingevuld moet worden welke gemeente wij willen zijn. Welke leefbaarheidsprojecten er aan de burger geboden kunnen worden als 'beloning' voor het accepteren van opgelegde opdrachten. Nog los van de vraag of die opdrachten wel zijn uit onderhandeld. We moeten analyseren waar de gemeente goed in is, met de wetenschap dat de ligging van het eiland in de provincie niet veranderd kan worden. We moeten geen eiland zijn van allerlei verlangens, maar een eiland waar het gebeurt. Dicht bij de burger staan en blijven. Transparant zijn. Versterken van economie, cultuur en kennis. Dat schept banen en dan willen mensen hier ook komen wonen. Daar willen wij samen krachtig voor gaan bij de verkiezingen onder de EVV-vlag, geven Aat en Henk aan.

Op weg naar de verkiezingen

Op woensdag 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Eilanden-Nieuws publiceert in aanloop naar de verkiezingen een serie artikelen over de lokale politiek. Vandaag de eerste aflevering.