Lara Mohn tijdens de presentatie van haar boek. Foto: Ruben Dario, rubendario.nl
Lara Mohn tijdens de presentatie van haar boek. Foto: Ruben Dario, rubendario.nl Foto:

Lara Mohn debuteert met 'Teken van thuis'.

VLAARDINGEN/NIEUWE-TONGE - De afgelopen maanden zijn druk geweest voor Lara Mohn. Het werk aan haar eerste boek rondde ze af en daarna volgde de boekpresentatie. Met trots vertelt ze over haar psychologische roman 'Teken van thuis'.

Door Adri van der Laan

Lara Mohn (geboren: Van Immerzeel) is opgegroeid in Nieuwe-Tonge, maar woont in Vlaardingen. In het dagelijks leven is Lara gezondheidszorgpsycholoog en is verbonden aan een revalidatiecentrum.
Zij vertelt dat ze 4 รก 5 jaar geleden vast liep in haar werk en in een burn-out terechtkwam. "En dan verandert je leven. Ik moest bewust nietsdoen. Ik dacht na over de vraag 'Als er nu niets moet, wat zou ik dan willen?'" De wens om te schrijven kwam omhoog en juist in die tijd had ze geen andere verplichtingen, dus ging ze aan de slag. Al snel waren er de contacten met uitgeverij Ark Media, wat uiteindelijk resulteerde in de uitgave van 'Teken van thuis'.
Hoewel het niet vanzelfsprekend is dat een psycholoog een psychologische roman schrijft, was dit bij Lara wel zo.

De hoofdpersoon van 'Teken van thuis' is een jonge moderne vrouw, die op zoek gaat naar zichzelf en haar verleden. In haar zoektocht komen verstoorde verhoudingen en mensen die op verschillende momenten in het verleden beschadigd zijn voor. Het is een verhaal dat mensen aan het denken zet. "Ik wil mensen iets van waarde meegeven", aldus Lara. Zij legt uit dat de roman wel wat elementen uit haar eigen leven heeft, maar niet haar levensverhaal is. Wel wordt in het boek geschetst dat de hoofdpersoon op verschillende momenten in haar leven vastloopt en vervolgens een zoektocht naar 'zichzelf' onderneemt. Volgens Lara zitten hier wel herkenbare elementen uit haar eigen leven in. In 'Teken van thuis' komt ook het maken van keuzes aan de orde en het omgaan met veranderingen.
De stap om te gaan schrijven was voor Lara groot en ook het schrijven zelf ging niet altijd van een leien dakje, want ze moest de discipline opbrengen om door te gaan. Bij het schrijven van haar debuutroman is ze heel goed begeleid door mensen van uitgeverij Ark Media.

Drie maanden geleden werd het boek tijdens een feestelijke bijeenkomst in de kerk waar haar man predikant is, gepresenteerd. 'Teken van thuis' kreeg goede recensies en daar is Lara best wel trots op. Hoewel Lara uit Nieuwe-Tonge afkomstig is, speelt het boek zich niet af op het eiland, maar in Zaanstad.
Het schrijven is Lara goed bevallen en daarom, maar ook om de positieve reactie, denkt ze na over het schrijven van een volgend boek.
Binnenkort zal in Eilanden-Nieuws een bespreking van het boek volgen.
'Teken van thuis' telt 320 pagina's en is uitgegeven bij Ark Media. ISBN: 9789033801280.