Afbeelding
Foto:

Leven in de polder (5)
Radijs moet zo snel mogelijk in de winkel liggen

Op het eiland zijn agrariërs die ook in het buitenland ondernemen. Ortolando bijvoorbeeld, dat is de radijskwekerij van Ad Coolbergen. Hij teelt radijs in Oude-Tonge en in het Italiaanse Borgo Grappa.

Vijf of zes dagen in de week wordt er gezaaid, geoogst en verpakt. Op die manier kan er iedere week volop verse radijs worden geproduceerd. De kunst is om de radijs na de oogst zo snel mogelijk in de winkel te krijgen, want dagvers is radijs het lekkerst. Niet alleen in Nederland, maar ook ver daar buiten ligt de radijs uit Oude-Tonge in de schappen.

Er wordt radijs geteeld in 10 hectare kassen, dat zijn bijna twintig voetbalvelden vol met de gezonde lekkernij. Doordat alles in kassen wordt geteeld kan er ieder seizoen en iedere week worden geoogst. Wel is het zo dat de radijs in de zomer veel sneller groeit dan in de winter, dat komt door de zon en de hogere temperaturen. Om te zorgen dat het niet té warm wordt in de kassen rijdt er voor de zomer een robot over het dak die witte verf op de ruiten spuit. Er komt behoorlijk wat innovatieve techniek kijken bij het bosje radijsjes dat u in het winkelmandje legt.

Wie: Ad Coolbergen (47 jaar)
Wat: Glastuinbouw in Oude-Tonge
Het hele jaar rond bezig met de teelt van radijs

Afbeelding
Afbeelding