Ook dit jaar werden weer veel voedselpakketten uitgedeeld.
Ook dit jaar werden weer veel voedselpakketten uitgedeeld. Foto: OZO

Dankzij sponsoren en donateurs kon Stichting OZO veel hulp verlenen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Met hulp van de vele donateurs kon Stichting OZO ook in het afgelopen jaar veel humanitaire hulp verlenen in het Westelijk Karpatengebied in Oekraïne. Deze hulp was alleen maar mogelijk door de bijdrage van de vele donateurs en sponsoren. Daarom geeft de organisatie hieronder een korte terugblik op het afgelopen jaar. In de vrijdageditie van vrijdag 19 januari een uitgebreid verslag.

In 2017 werden er drie werkbezoeken gebracht door een aantal Hollandse OZO-medewerkers. Voor alle werkbezoeken kon gebruik gemaakt worden van een transportbus van een sponsor op Goeree-Overflakkee, zodat er in combinatie met de grote OZO-kar weer vele goederen meegenomen konden worden naar Oekraïne. Bij deze goederen moet u denken aan een enorme veelzijdigheid van spullen, zoals gesponsord incontinentiemateriaal, warme kleding, medische- en tandartsmaterialen, maar bijvoorbeeld ook gebruikte brandweeruitrustingen en tweedehands fietsen.
Gedurende de werkbezoeken werden de deelnemers er telkens weer bij bepaald hoe zwaar de Oekraïense bevolking het heeft. Geplaagd door armoede, achterstanden en gebreken zijn velen niet (meer) in staat om zichzelf te onderhouden. Vooral de kinderen en ouderen, de kwetsbaren onder de bevolking, hebben het erg moeilijk. Zo zag men tijdens werkbezoeken ouders die hun kinderen geen eten konden geven. Een oud echtpaar in een vervallen koud onderkomen, omdat de energieprijzen de laatste jaren vervijfvoudigd zijn. Een vrouw aan bed gekluisterd, omdat zij geen geld heeft voor een medische ingreep. Infrastructuur die zienderogen achteruit gaat vanwege gebrek aan geld en mankracht. Pensioenen en lonen die niet langer toereikend zijn, omdat het geld slechts één derde waard is ten opzichte van een paar jaar geleden. Er is dus veel nood en verdriet onder dit volk.
De Stichting is heel dankbaar voor de betrokkenheid van de Nederlandse donateurs, waardoor Stichting OZO in 2017 met de geschonken giften kon zorgen voor continuïteit van de projecten. Eén van die projecten is het verzorgingshuis Rehoboth, waar ouderen mogen genieten van hun oude dag, na een leven vol van armoede en zorgen. Een plaats waar ze zich niet hoeven af te vragen of er voedsel voor de volgende dag zal zijn. Waar een arm om een oude schouder geslagen wordt als de noden van het leven zwaar drukken.

Adoptie

Een deel van de bewoners van Rehoboth wordt intussen financieel geadopteerd door Hollandse sponsors. "Dit financieel adoptieproject loopt nog niet zo heel lang, dus willen wij dit graag onder uw aandacht brengen. Mocht u geraakt zijn door de vele zorgen van de ouderen en wilt u ons meehelpen om deze mensen een goede oude dag te bezorgen, dan is het nog mogelijk om een oudere financieel te adopteren", aldus het stichtingsbestuur.
Veel gezinnen konden het afgelopen jaar weer geholpen worden door middel van het voedselproject. Ook dit jaar was het mogelijk om niet alleen het brandweerkorps van Nagydobrony, maar ook een aantal korpsen in de omgeving te helpen met vele in Holland verkregen materialen.
Op www.stichting-ozo.nl vindt u gedetailleerde informatie over alle projecten van Stichting OZO, informatie betreffende de financiële adoptie van ouderen, actuele nieuwsberichten en hoe u ons kunt helpen.