Gemeenteraad begint aan laatste zittingstermijn

GOEREE-OVERFLAKKEE - Fris en fruitig begon de gemeenteraad donderdag aan het nieuwe jaar en aan de laatste maanden in de huidige samenstelling. Een belangrijk jaar, want de verkiezingen op 21 maart komen er aan. Aanleiding voor de burgemeester om nog eens een klemmende oproep te doen aan alle stemgerechtigden, met accent op jongeren, om gebruik te maken van het stemrecht. In onze vrijdag-editie is zoals gebruikelijk uitvoerig aandacht aan de raadsvergadering besteed.

Door Jaap Ruizeveld

Als gast van de raad maakte het Platform Gehandicaptenbeleid Goeree-Overflakkee haar opwachting. Mevrouw Van Dongen (voorzitter) schetste gedetailleerd een beeld van de inzet en activiteiten van het Platform. Zoals het toetsen van gebouwen (bereikbaarheid, parkeerfaciliteiten, vluchtwegen voor scootmobielgebruikers), voorlichtingsbijeenkomsten, deelnemen aan cursussen, bezoek aan scholen en o.a. organisatie van scootmobieltochten op en over het eiland. Gewezen werd op de Wet Maatschappelijke ondersteuning en op contacten met de gemeente om knelpunten voor mensen met een beperking snel aan te pakken. De vervoerspas, de nieuwe website PGGO, talrijke aspecten kwamen aan de orde en daarvoor toonden de politici hun waardering.

Signalen

Het was de raad waarin ook positief kritische signalen klonken. Zoals bijvoorbeeld bij het agendapunt Hogere kwaliteit onkruidbeheersing. Vanuit de CU-fractie (Kievit) werd opgemerkt dat niet alleen de overheid aan zet is, maar dat ook bewoners best een handje kunnen uitsteken om het straatbeeld netjes te houden. Wethouder De Jong kreeg support van mevrouw 't Hoen (PvdA) na het vernemen dat de procedure/startnotitie Kindpakket beleidsmatig is besproken en zal worden toegezonden aan de politici. De wethouder vertelde dat de gemeente 135.000 euro heeft gekregen (Kamerbrief armoedemiddelen voormalig staatssecretaris Klijnsma) en dat dit geld op het eiland wordt ingezet voor o.a. kosten deelname schoolkamp, fietsvoorziening, computeraanschaf). Bij de Erfgoedlijn-discussie werd duidelijk dat de ontwikkeling Menheerse Werf op meer dan alleen sympathie vanuit het college kan rekenen. Het woord garantiestelling viel. En als de vergadering dan voor het eerst sinds lange tijd weer binnen het vastgestelde tijdstip verloopt, dan is dat ook een pluspunt om de belangstelling van inwoners voor het raadswerk vast te kunnen houden.