Het feestelijke moment: Ton van Putten, Henk de Munck en Cees Grinwis laten het zonnescherm voor de eerste keer zakken.
Het feestelijke moment: Ton van Putten, Henk de Munck en Cees Grinwis laten het zonnescherm voor de eerste keer zakken. Foto:

Actiejaar levert bewoners Westplaat groot zonnescherm op balkon op

SOMMELSDIJK – Laat het voorjaar en de zomer maar komen. Voor de bewoners van de Westplaat, een locatie van Sjaloom Zorg, betekent dit dat ze lekker buiten kunnen zitten op hun balkon. Tot nu toe maakten de overvloedige zon en wind dit nagenoeg onmogelijk. Maar nu hangt er een groot zonnescherm. Zaterdag 13 januari werd het in gebruik genomen tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Door Kees van Rixoort

Vorig jaar bestond de Westplaat, waar ruimte is voor 25 bewoners, tien jaar. Sjaloom maakte van het feestjaar een actiejaar. In de eerste plaats om deze locatie in Sommelsdijk meer op de kaart te zetten. En in de tweede plaats om geld bijeen te brengen voor een cadeau aan de bewoners: een uitschuifbare overkapping van (een deel van) het balkon om het mogelijk te maken om daar beter gebruik van te maken.

Voor deze bescherming tegen zon en wind was veel geld nodig. Hoe krijg je zo'n fors bedrag bij elkaar? Sjaloom pakte het groots aan met allerlei acties. Een open middag, een muzikale avond, een verkoopdag in Ouddorp, de verkoop van honderden pakjes stroopwafels, een barbecue, het aan de man brengen van kaarsen en zelfs wc-papier – het ging maar door en het was doorgaans zeer succesvol.

Ook de Stichting Vrienden van Sjaloom Zorg droeg bij en het waren twee bestuursleden van deze stichting, Ton van Putten en Henk de Munck, die het zonnescherm samen met huismeester Cees Grinwis zaterdag voor het eerst lieten zakken. Iedereen was naar buiten gekomen om dat bijzondere moment mee te maken. Het leverde veel 'oh's', 'ah's' en applaus op. Daarna ging binnen het feest nog even door. In feite was het een drievoudig feest: de afsluiting van de tiende verjaardag van de Westplaat, de nieuwjaarsreceptie én de realisering van een overkapping op het balkon.

Op het verlanglijstje staan nog plantenbakken van steigerhout om het balkon wat meer aan te kleden, te vergroenen en de zon en de wind nog wat meer in te tomen. Ook moeten er nog nieuwe tafels en stoelen komen. De bewoners van de Westplaat kunnen aangename uurtjes tegemoet zien. Laat het zonnetje maar komen….