Afbeelding
Foto:

Grote zorgen om behoud pulsvisserij

STELLENDAM – De Europese debatten die vandaag/dinsdag in Straatsburg plaatsvinden, kunnen mogelijk de toekomst van de Nederlandse innovatieve pulsvisserij finaal dwarsbomen. Ondanks een stevige lobby vanuit de Nederlandse Vissersbond/VisNed/EMK dreigt een meerderheid van de Europarlementariërs bij stemming over ingediende amendementen de pulsvisserij, zoals vissers het aangeven, de nek om te gaan draaien. Er is veel inspanning verricht om het tij te keren, maar bij het Europese debat over de visserij blijkt het eigen belang, het protectionisme van betrokken landen, met als aanvoerder Frankrijk, leidend te zijn. Daarbij zouden twijfelachtige argumenten zijn aangedragen. Bezorgd en met spanning wordt in de vissershavens, waaronder Stellendam, de uitslag van het debat nu tegemoetgezien.

Door Jaap Ruizeveld

Een reductie van de visserij-impact en het brandstofgebruik. Vermindering van ongewenste bijvangst. Het pulsvissen is ontwikkeld als een alternatief voor de boomkorvisserij met als doel om de zeebodem minder te beroeren bij het vissen op platvis. Het is een veelbelovend alternatief voor de traditionele boomkor. Afgelopen weekeind sprak Europarlementslid Peter van Dalen (ChristenUnie/SGP) zijn grote zorgen uit over de besprekingen en de stemmingen. Hij acht de kans minder dan 50% dat de pulsvisserij de stemming zal overleven.

Van de 84 Nederlandse pulsvissers zouden er dan op termijn 22 overblijven, zo verwacht Van Dalen. Zoals bekend is er in de Stellendamse vloot flink in deze innovatieve en meer duurzame vorm van visserij geïnvesteerd. Van Dalen schatte in dat de 62 overige vergunninghouders mogelijk tot de einddatum van hun tijdelijke vergunning nog kunnen verder vissen. Daarna is het over, gaf hij aan. Het zou zelfs nog slechter kunnen als een amendement van de Franse socialiste Isabelle Thomas het in de stemming zou halen. In dat amendement wordt pulsvisserij per direct verboden.