Deelnemende kinderen mogen zelf kiezen in welk zwembad ze de lessen volgen. Foto: Shutterstock
Deelnemende kinderen mogen zelf kiezen in welk zwembad ze de lessen volgen. Foto: Shutterstock Foto:

Gratis C-zwemdiploma met dank aan zuster Gorissen

DIRKSLAND – Twee zwemdiploma's, dat is mooi. Maar wie naast het A- en B- ook het C-diploma heeft kan pas echt goed uit de voeten in het water. En belangrijker: zichzelf zwemmend in redding brengen. Voor wie A en B heeft behaald en C daaraan wil toevoegen is er goed nieuws: Stichting Jannetje Gorissen maakt het mogelijk om dat gratis te doen. Tenminste, als je in Dirksland, Melissant of Herkingen woont en nog geen 18 jaar oud bent.

Door Kees van Rixoort

De nieuwe regeling gaat in per 1 februari, 65 jaar na de Watersnoodramp. Een gebeurtenis die nog eens dik onderstreept waarom het van belang is om voldoende zwemvaardigheid te hebben. De directe reden waarom Stichting Jannetje Gorissen het C-diploma gaat subsidiëren, is echter van een andere orde. Het fonds zocht naar een andere bestemming na het afschaffen van het schoolzwemmen in Dirksland medio 2017.

Het schoolzwemmen was namelijk altijd een grote uitgavenpost voor de stichting. Naast subsidies voor instructie en therapeutische begeleiding in het zwembad voor gehandicapten en ouderen. Allemaal voor inwoners van Dirksland, Melissant en Herkingen, want zo had de oprichtster en naamgeefster van het fonds ter bevordering van het zwemmen het bedoeld.

Erg betrokken

Jannetje Gorissen (1909-1998) was wijkverpleegkundige in Dirksland. Ze stond bekend als zuster Gorissen. "Als wijkverpleegkundige zag ze veel leed, ook na verdrinkingen. Daarom heeft ze zich sterk gemaakt voor de oprichting van het zwembad in Dirksland én in 1998 voor het behoud daarvan. Ze was heel betrokken bij het zwemonderwijs", vertellen Peter Gorissen, voorzitter van Stichting Jannetje Gorissen en neef van de wijkverpleegkundige, en Jan Verboom, de penningmeester.

De verkoop van een vakantiehuisje in Ouddorp bracht in 1994 100.000 gulden op. Dat geld kwam in beheer van de stichting, die op 22 september van dat jaar werd opgericht en in Nederland een volstrekt uniek fenomeen is. De opbrengst van het kapitaal – dus niet het kapitaal zelf – bestemde zuster Gorissen voor het stimuleren van het zwemmen binnen de gemeente waarin ze werkzaam was geweest.

"Er is bijvoorbeeld een keer een luie trap voor gekocht. Die maakt het voor senioren gemakkelijker het water in en uit te komen. Er is ook een tillift aangeschaft, zodat je met rolstoel het bad in kan. Maar ook spinningfietsen en speelmateriaal voor de jeugd", aldus Peter Gorissen en Jan Verboom. "Alleen al vanaf 2004 hebben we bijna twee ton uitgegeven uit het fonds."

Een groot deel van dat bedrag ging naar het schoolzwemmen. Door de bijdrage van Stichting Jannetje Gorissen hoefden ouders van schoolkinderen in Dirksland, Melissant en Herkingen maar 2 euro te betalen voor dit type zwemonderwijs. Toen het schoolzwemmen voor kinderen in Melissant en Herkingen ter ziele ging omdat de gemeente het vervoer niet meer wilde betalen, stelde het fonds voor deze kinderen 2 euro beschikbaar voor een zwemles buiten het schoolzwemmen om.

Daar is Stichting Jannetje Gorissen per 31 december 2017 mee gestopt, nu er ook in Dirksland geen schoolzwemmen meer is. "Het was te belastend voor het onderwijzend personeel die met hun leerlingen naar het zwembad moesten en het wordt niet beschouwd als een kerntaak in het basisonderwijs", geven Gorissen en Verboom als reden voor het verdwijnen voor het wekelijkse zwemuurtje onder schooltijd.

Ze kunnen het nauwelijks begrijpen, want goed kunnen zwemmen is essentieel in een waterrijk gebied. "En dat terwijl er wel aan zingen en dansen wordt gedaan in de klas… Het zwemmen wordt nu aan de ouders overgelaten. Het risico bestaat dat een aantal kinderen niet meer leren zwemmen."

A, B én C

Het bestuur van Stichting Jannetje Gorissen, waarvan Henk Zwanenburg secretaris is, is op zoek gegaan naar een andere bestemming van het fonds. Uiteraard een bestemming die past bij de doelstelling die zuster Gorissen heeft laten vastleggen. Zo kwam het idee op om het C-diploma te financieren. "Immers, iedereen binnen de zwemwereld is het erover eens dat je A, B én C nodig hebt om je zelf te kunnen redden in het water."

Er zijn wel wat voorwaarden. Je moet A en B hebben, nog geen 18 jaar oud zijn en binnen de postcodegebieden 3247, 3248 of 3249 wonen. Wie daaraan voldoet kan zich opgeven via 0187 601664 of administratie@degooye.nl en kan de lessen voor het C-diploma volgen in het zwembad van zijn of haar keuze.

"Het zou mooi zijn als een hoop jongeren zich aanmelden. En als er een sneeuwbaleffect ontstaat en er soortgelijke constructies op de andere delen van het eiland tot stand komen." Duidelijke boodschap: meer C-diploma's op Goeree-Overflakkee is hard nodig. In Dirksland, Melissant en Herkingen is de drempel in ieder geval verlaagd.