Saneren en ontwikkelen

GOEREE-OVERFLAKKEE – De gemeenteraad stemde donderdag in met de Nota van zienswijzen bestemmingsplan Diverse compensatielocaties Goeree-Overflakkee onder gelijktijdige vaststelling van het beeldkwaliteitsplan. Er waren 4 tegenstemmen. Maliepaard (eigen fractie), Pijl en mv. Both (CDA) en Vreugde (VKGO). Het agendapunt was op verzoek van Maliepaard teruggehaald naar de oordeelfase, zodat hij de gelegenheid kreeg om een breder weerwoord te geven dan enkel een stemverklaring bij besluitvorming. Onze krant heeft overigens dit onderwerp bij de decemberraad al uitvoerig toegelicht.

De discussie spitste zich nu aanvankelijk toe op de inbreng van Maliepaard. Daarbij citeerde hij uitvoerig uit diverse brieven, maar niet uit een document/brief van de portefeuillehouder, die daarop dus ook nauwelijks inging. Door meerdere fracties werden details saneren en aanvullende compensatielocaties vanuit diverse gezichtspunten benaderd. De criteria kwamen aan de orde. Waren het nu 5 compensatiewoningen en betrof het 7 aanvullende woningen. Van Papeveld (CDA) gaf aan niet tegen het totale plan te zijn, maar wilde dat er een uitzondering werd gemaakt voor de locatie Oudelandseweg in Ouddorp. C. Grinwis (SGP) 'zonder compensatie niet bouwen', gaf vrij vertaald aan dat deze aanpak geen vervolg moest hebben. Het is de laatste uitzondering op het vastgelegde beleid.

In de uiteindelijke stemverklaring van de raad klonk via Tuk (CU) de grondgedachte van meerdere politici door. De compensatie zoals nu voorgesteld, is niet conform het huidige in 2015 aangescherpte beleid, voor zover het de locaties in Ouddorp betreft. Met de locatie aan de Oudelandseweg had men moeite. Omdat de locaties al in 2014 blijken te zijn afgesproken met de toenmalige wethouder en college, wilde de ChristenUnie dit respecteren en daarom geen amendement indienen.