Afbeelding
Foto:

Ada Kraak de beste kruukplaetjesbakker van het eiland

MIDDELHARNIS – Het was een leuke, spontane actie, die niet alleen een stukje nostalgische eilandelijke huisvlijt, maar ook een bij uitstek streekeigen product in het zonnetje zette. Het gaat over de kruukplaetjesbakactie van Struijk & Struijk Makelaardij te Middelharnis die zo pas werd gehouden.

Tekst en foto: Hans Villerius

Samenhangend met het uitgeven van een nieuw magazine van Struijk & Struijk Makelaardij besloot deze makelaar daar een leuke actie aan te verbinden. Het werd de kruukplaetjesbakactie. Tussen 2 en 4 januari jl. kon iedereen tien zelfgebakken kruukplaetjes afgeven in het makelaarskantoor. Een eigen team van vijf man, inclusief de vrouwen, stortte zich daarna op de inzendingen en deed zich tegoed aan dit specifiek Flakkeese product, dat vroeger in menige huishoudelijke keuken werd bereid en gebakken, maar dat de laatste jaren weer volop in de belangstelling staat als een eigenlijk niet te overtreffen koekje, zo lekker, van specifiek Flakkeese bodem. Een koekje van eigen deeg dus.

Struijk & Struijk wist van tevoren natuurlijk niet hoeveel inzendingen ze konden verwachten. "Zo'n zes tot tien hielden we wel rekening mee", vertelt makelaar Eldert Reedeker, "maar in totaal deden maar liefst 58 mensen mee. Dat betekent dus 580 kruukplaetjes! Velen presenteerden hun inzending ook in een leuke, creatief bedachte verpakking". Nee, de jury liet zich niet verleiden om alle ingeleverde koekjes te verorberen. Er werd stukjes van afgebroken en aan de hand daarvan werd het product van dit streekeigen stukje huisvlijt beoordeeld op criteria als smaak, beet, geur, kleur, afmeting, gewicht en gelijkheid tussen de tien per inzending ingeleverde koekjes. "Er waren vreselijk lekkere bij", blikt Reedeker op de keuring terug, "maar van een aantal moest ook het tegenovergestelde worden gezegd. Verder was van één inzending het kruukplaetje geheel identiek aan het product dat bij de plaatselijke bakker wordt verkocht… Die hebben we daarom verder buiten de beoordeling gelaten. Maar er waren er ook die moddervet waren, of verbrand, of die uit elkaar rolden." Uiteindelijk bleven vier inzendingen over die het tegen elkaar op moesten nemen voor het behalen van de eerste plaats. En dat werd het portie kruukplaetjes dat Ada Kraak-van Wageningen uit Nieuwe-Tonge bakte. Ze besloot eigenlijk pas op het laatste moment mee te doen, maar eindigde als eerste. "Zij mag daarom de beste kruukplaetjesbakker van Goeree-Overflakkee worden genoemd", vindt Eldert Reedeker. Uit zijn handen mocht Ada een VVV-bon ter waarde van € 100 in ontvangst mocht nemen: haar welverdiende prijs.

De kruukplaetjes die na de keuring overbleven, in totaal 540, heeft Struijk & Struijk Makelaardij gedoneerd aan Voedselbank Goeree-Overflakkee. En vanwege het succes van de actie is besloten er een vervolg aan te gaan geven. Of het de volgende keer ook weer om kruukplaetjes gaat of om iets anders, daar moet nog over worden nagedacht.