Mijn oud en nieuw

Eerlijk gezegd begon ik 31 december 2017 met een naar gevoel aan de nacht. Ik voelde mij enigszins gespannen. Het is anders dan een gewone dienst, er zijn meer mensen op straat, er zijn meer mensen dronken en er zijn overal op straat potentiële wapens. Ik bedoel dan het abnormaal zware vuurwerk van de laatste jaren. Het valt niet eens meer onder vuurwerk, maar onder de wet wapens en munitie. Het zware vuurwerk is net zo krachtig als een handgranaat. Je zal het maar naar je hoofd krijgen. Een aantal jaar geleden overkwam het mij. Ik sleepte een verdachte, die onder de benzine zat, weg bij een Cobra die ieder moment af kon gaan. Gelukkig liep het goed af en kon de persoon die de Cobra gooide worden aangehouden.

Je hoort weleens zeggen dat oud en nieuw niet meer is wat het geweest is. Vroeger, toen er nog gestookt werd op de welbekende plekken en de ME de straat schoon veegde, omdat de brandweer bekogeld werd bij het blussen. Dat waren nog eens tijden. Tja, het was inderdaad een stuk levendiger, maar of het beter was? Ik denk het niet. De afgelopen jaarwisseling hadden wij als politie een makkelijke nacht, dat lijkt mij een goed teken. Dan is oud en nieuw voor iedereen een feestje. Een terugblik op de laatste dienst van het jaar.

De nachtdienst begint rustig. We rijden op ons gemak langs alle stooklocaties en genieten van ons lunchpakket. De baas heeft weer goed voor ons gezorgd. Maakt dat uit dan? Jazeker, voor een agent is goed eten heel belangrijk. We zeggen altijd: "Als je een agent goed te eten geeft, dan kun je ze 24 uur door laten werken." Als ik dit schrijf op 5 januari, wordt er tijdens de pauzes nog steeds gepraat over de goed verzorgde lunch met oud en nieuw…

We nemen een kijkje bij De Staver. Daar zijn 1100 mannen en vrouwen, of eigenlijk jongens en meisjes, aanwezig op het feest. De gemiddelde leeftijd is niet zo hoog. Een 15-jarige jongen wordt bij de toegang geweigerd omdat hij te dronken is. We nemen hem mee naar bureau, hij heeft inderdaad te veel op en na contact met de ouders wordt hij opgehaald op het bureau. Helaas mist hij hierdoor het eerste feestje van het jaar.

Verder blijft het rustig in De Staver, een paar jongens worden naar buiten gebracht door de beveiliging, maar echte incidenten zijn er niet. De brandweer rukt nog een keer uit voor een brandje in de Fabiusstraat. De nacht vordert, rond een uur of zes in de morgen zit de dienst er op. Kunnen we thuis iedereen geluk gaan wensen. Opgelucht stap ik het huis binnen, daar is het stil, iedereen ligt te slapen. Gelukkig Nieuwjaar!