De reizende dichters.
De reizende dichters. Foto:

Jubilerende Reizende Dichters hebben poëzie podium gegeven

GOEREE-OVERFLAKKEE - Dichten, gedichten maken, kan een eenzame bezigheid zijn. Solitair schrijven en schaven aan een secretaire tot het sonnet staat als een stevig huis. Maar niet alle dichters zijn hiervoor in de wieg gelegd. Wie liever eens afstemt met collega's en samen verzen aan de poëtisch geïnteresseerde man of vrouw breng, sluit zich aan bij een dichterscollectief. Op Goeree-Overflakkee heb je De Reizende Dichters. Het gezelschap bestaat in 2018 tien jaar.

Door Kees van Rixoort

De Reizende Dichters zijn een voortvloeisel van de agrarische dag die in 2007 plaatsvond op Lust en Last, een historische boerderij ten westen van Sommelsdijk. Een onderdeel van wat daar te zien en te doen was, was poëtisch: gedichten op bordjes in de grond. De gedichten waren 'geregeld' door Yvonne Broeren en Pau Heerschap en de bordjes waren gefabriceerd en geplaatst door Herman Maas.

Deelnemende dichters raakten op Lust en Last met elkaar in gesprek. Waarom gaan we niet meer doen? De Boekenweek is misschien een goede optie. Of de Gedichtendag op de laatste donderdag van januari. Een samenzijn bij René Mijnders, een van de dichters, deed het enthousiasme groeien. Dat leidde tot de eerste gezamenlijke activiteit, mede vormgegeven door Jan Trompper.

Rondreis

Het was een poëtische rondreis over Goeree-Overflakkee. Van Ouddorp tot Oude-Tonge, langs diverse kernen. De dichters, vanaf dat moment De Reizende Dichters, stonden op de ijzig koude Markt van Goedereede, in de koekjesfabriek van Tanis in Ouddorp, in het ziekenhuis, in het gemeentehuis van Oostflakkee, aan de kassa bij de supermarkt in Nieuwe-Tonge. Dit dynamische en intensieve debuut, onder leiding van een bevlogen spreekstalmeester Joop Tilbusscher, smaakte naar meer.

Er kwamen meer optredens, in de bieb, in het Diekhuus, het tot tijdschrift gepromoveerde programmaboekje o-o-go zag het licht, er verschenen bladerboeken, Goeree-Overflakkee maakte kennis met open podia en het fenomeen literaire cafés…

Kortom: De Reizende Dichters timmerden aan de weg, en doen dat tien jaar later nog steeds. Met een vaste kern van circa tien poëten, grotendeels afkomstig van of een band hebbend met het eiland. In samenwerking – een rode draad in de tienjarige geschiedenis van De Reizende Dichters – met bijvoorbeeld KunstPlus (Woord & Kunst), het Watersnoodmuseum (Dichten bij objecten), het Streekmuseum (Dichten bij dingen) en Sociëteit Rethorica (vijfhonderdjarig bestaan in 2015).

Jubileumjaar

In het jubileumjaar, 2018, is er een expositie in de remonstrantse kerk te Sommelsdijk. De expositie '10 jaar Reizende Dichters' is daar nog te zien tot 26 februari. Daarna verhuist het tentoongestelde naar het Diekhuus. Op 27 januari is de jubileumviering in het Diekhuus. Onder het motto 'Poëzie & Muziek' kan het publiek gratis genieten van een keur aan poëtische en muzikale kunst. Verschillende dichters treden op, evenals troubadour Willem, Clementine Volker en Pierre Venant. Het programma duurt van 15.00 tot 21.00 uur. Er staan naast dit dubbele literaire café, dat is aangekleed met een maaltijd, nog literaire cafés op het programma in De Zwaluw in Sommelsdijk (april) en De Overkant in Ouddorp (juli).

Verder manifesteren De Reizende Dichters zich in het kader van Zandstad, een educatief en kunstzinnig project dat scholieren van de basisscholen meer waterbewustzijn moet bijbrengen. Zandstad is een project van KunstPlus en Stichting Podium Goeree-Overflakkee. Er staat een bladerboek op stapel waarin De Reizende Dichters een eerbetoon brengen aan overleden schrijvers die een band hebben met het eiland. Deze bijzondere bundel zal na de presentatie in oktober te koop zijn in een aantal boekhandels op Goeree-Overflakkee.

Veelkleurig

De twaalf Reizende Dichters vormen een levendig geheel. Ze ontmoeten elkaar, geven elkaar tips op het gebied van stijl en inhoud, leren van elkaar en zoeken een podium voor poëzie op Goeree-Overflakkee. Dat zoeken is in de afgelopen tien jaar niet voor niets geweest: het podium is gevonden. Een veelvormig podium – katheder, papier, schoolklas, museum – voor een veelkleurig gezelschap dat heeft bewezen dat poëzie helemaal niet verheven of elitair hoeft te zijn, maar je dichter bij dingen brengt. Of bij Flakkeese schrijvers van weleer.