Vooral op vrijdag en zondag regen en wind

Tot en met het weekend verandert er niet veel in het wisselvallige en veel te zachte weerbeeld. Daarna breekt een fase aan met beduidend lagere temperaturen en kans op wat vorst in de nacht. November 2018 kwam uiteindelijk op normaal uit qua gemiddelde temperatuur, sterker nog, alweer werd een nipt te zachte maand genoteerd en daarmee is alleen maart dit jaar te koud verlopen al met al. De laatste maand van dit jaar heeft alweer een temperatuuroverschot opgebouwd van zo'n 3 tot 4 graden. Die temperatuurwinst zal wel deels worden afgeroomd de komende week als het dus minder zacht wordt.

Eigenlijk is het klassiek decemberweer en niet zelden zagen we ook in het verleden dat de temperaturen in december opliepen tot om en nabij de 15 graden. Vaak werden deze topmaxima ook opgetekend in de nachten daar zeer hoge temperaturen in december niet meer afhankelijk zijn van de zonkracht overdag. Als de subtropische luchtaanvoer vanuit Spanje en Frankrijk maar aanwezig is, kan het erg zacht worden. Deze vrijdag is waarschijnlijk de laatste dag met 'double digits' op de temperatuurdisplays op Flakkee. Het regent enige tijd flink door en er staat een stevige wind uit zuidwest die even richting kracht 7 loopt. Begin volgende week gaat de stroming om en komt er een duidelijker noordcomponent in de windrichting. Hogedrukgebieden gaan zich meer ontpoppen boven het noorden van Europa en later boven Scandinaviƫ.

Uiteindelijk ruimt de wind naar oostelijke richtingen en voert koude lucht aan met ook overdag lage maxima. Rond het midden/einde van de nieuwe week komen de temperaturen overdag niet veel verder meer dan zo'n 2 of 3 graden in de plus en landelijk zou dan zelfs en eerste ijsdag haalbaar zijn (hele etmaal vorst). Gedurende de nachten zou het dan mogelijk even kunnen vriezen met minima tot ongeveer -3 graden. Of de blokkade van hoge druk boven Scandinaviƫ echt gaat uitgroeien tot een uitgesproken winters bastion, wordt pas aan het begin van de komende week duidelijk, maar een wat winters weerbeeld is best mogelijk.

Echte kou rond Sinterklaas deed zich voor begin december 1995 toen het op 5 december 5 graden vroor.
Dit was het begin van een zeer koude winter. Het jaar daarna werd het ook erg koud met waarschijnlijk de allerlaatste Elfstedentocht die we hebben meegemaakt in Nederland. (4 januari 1997)