Afbeelding
Foto:

Zoektocht naar het verleden brengt de toekomst in gevaar

Goed nieuws voor de fans van Lynn Austin. Het tweede deel van de nieuwe familiesaga is uit.

Het voorafgaande deel van deze familiekroniek ('Dochters van de kust') beschrijft de emigratie van vele Nederlanders naar Amerika. De familie van eenentwintigjarige Anna Nicholson emigreerde om geloofsredenen naar het land van de onbegrensde mogelijkheden. De grootouders van Anna reisden naar Michigan, waar ze met andere emigranten het stadje Holland stichten. Een belangrijk deel van dit verhaal speelt zich dan ook af in het stadje Holland, waar schrijfster Lynn Austin ook woont.

Al lezend valt veel te leren over de grote trek van Nederlanders richting Amerika tussen 1850 en 1900.

Anna is als kind tijdens een schipbreuk gered door haar pleegvader en woont sindsdien met haar welgestelde pleegouders in Chicago. Ze is verloofd met William Wilkinson, afkomstig uit een vooraanstaande gefortuneerde familie. Hoewel de toekomst haar lijkt toe te lachen, kan Anna zich maar moeilijk concentreren op de voorbereidingen voor haar komende huwelijk. Een aantal zaken houden haar in zijn greep. Anna zoekt naar meer informatie over haar biologische moeder en heeft een privédetective in de arm genomen. Als deze meer informatie over het leven van haar moeder boven water krijgt, lijkt het erop dat sommige zaken beter geheim gehouden kunnen worden. Hoe zal haar verloofde en haar prominente schoonfamilie reageren als de achtergrond van haar moeder bekend wordt? Inmiddels doen in de hogere kringen van Chicago diverse geruchten en roddels de ronde over Anna en haar afkomst. Haar zoektocht naar het verleden lijkt hoe dan ook een veelbelovende toekomst in gevaar te brengen.

Briefwisseling en barsten

Een ander pijnlijk punt in het leven van Anna is dat ze aansluiting mist met de leeftijdsgenoten om haar heen die haar geloof in God niet delen. Ze voelt zich regelmatig eenzaam.

Als de roddels rondom Anna overgaan in laster en chantage, vlucht ze naar haar grootmoeder Geesje in het stadje Holland. Haar wijze, gelovige oma is een voorbeeld voor Anna. Geesje is weduwe en het boek wordt deels ook vanuit haar perspectief geschreven. Door het boek heen loopt een briefwisseling tussen de grootmoeder en haar kleindochter.

Over het verleden van Anna's moeder wordt meer duidelijk door de in de kelder van een huurkazerne teruggevonden dagboekfragmenten.

Terug in Chicago wordt Anna ernstig ziek. Het is Derk, haar vroegere buurjongen uit Holland, die haar opzoekt als ze op het randje van de dood balanceert. Maar waar blijft William? De barsten in de relatie tussen die twee lijken niet meer te lijmen. Als Anna na haar ziekte een indringende boodschap krijgt, verandert haar toekomstperspectief ingrijpend. En dan is er nog het dilemma waarvan alleen haar ouders en Anna weten. Het huwelijk met William, telg uit een invloedrijke bankiersfamilie, zal ook de komende financiële problemen van de familie Nicholson kunnen oplossen. Kiest Anna voor echtheid of gaat ze voor zekerheid?

Als minpunt zou ik willen noemen dat de rol van de grootmoeder, een stevige persoonlijkheid, mede door de haar toebedeelde langere monologen, soms wat te belerend overkomt.

Het tweede deel van deze familiekroniek is goed los te lezen van het eerste deel.

Een meeslepend verhaal met een boodschap van hoop in een gebroken wereld.

Anker in de storm
Lynn Austin
2018, Kok Boekencentrum Uitgevers
416 blz., € 24,99
ISBN 9789043530477

+ Cadeautip voor de fans van Lynn Austin
- Forse prijs