Afbeelding
Foto:

Grootse tentoonstelling van jubilerend 'Nut en Genoegen'

De tentoonstelling van de konijnen­- en pluimveefokkersver. 'Nut en Genoegen' die jl. vrijdag en zaterdag in Ouddorp werd gehouden, is groots geweest. De leden hadden kennelijk in het 40-jarig jubileum van hun vereniging een stimulans gevonden om de tentoonstelling een extra cachet te geven en met de inzending van 426 dieren zijn ze daar ruimschoots in geslaagd. De vele honderden bezoekers hebben er hogelijk van genoten!
In een grote verscheidenheid waren er konijnen, hoenders, cavia's, hamsters, sierduiven en postduiven in de grote zaal van het verenigingsgebouw samengebracht. De kenners die langs de kooien trokken, bleven hier en daar verrukt staan om de schoonheid van de dieren te bewonderen. Zij waren onder de bezoekers verre in de meerderheid en het was slechts een enkeling die de hoenders en konijnen op hun kerstboutwaarde schatte... Twee dagen lang heeft het verenigingsgebouw deze levende en bijzonder waardevolle have geborgen. Ontelbaar zijn de uurtjes die de liefhebbers aan hun dieren besteden, waarmee deze boffers een geweldige vrijetijdsbesteding hebben gevonden die velen van elders, die niet over de ruimte en de mogelijkheden beschikken, hen zeker zullen benijden. In Ouddorp kan het nog, daar is nog de ruimte en van vader op zoon - de belangstelling voor de fokkerij. De tentoonstelling liet zien hoeveel er met liefde voor het dier, met veel geduld en met enige kosten te bereiken is.
De grote uitblinker onder de inzenders was het jeuglid van de ver., de 17-jarige Pauw Voogd D.zn. De zorg die Pauw aan zijn postduiven besteedt, resulteerde in de beste jeugdinzending en Pauw ging 's avonds, nadat burgemeester Van Velzen de prijzen had uitgereikt, met maar liefst 14 trofeeën en drie medailles naar huis. Een van zijn duiven werd kampioen, ook de op een na beste was van hem, hij had de beste van de oude duiven als van de jonge duiven en in minstens vijf klassen stond hij aan de top. Ook bij de sierduiven haalde hij goede prijzen weg. Voor burgemeester Van Velzen was dat aanleiding om de jongeman hartelijk te complimenteren met zijn prijzen en zijn grote vakkennis die aan het behalen van dergelijke resultaten ten grondslag ligt. Pauwtje mocht het genoegen smaken door de burgemeester aan zoveel andere jeugdigen ten voorbeeld te worden gesteld!
Toen het zaterdagavond achter de rug was, had het bestuur, onder voorzitterschap van dhr. F. Koese, een weliswaar drukke, maar bijzonder fijne gebeurtenis achter de rug. Het ledental van de 40-jarige vereniging stijgt nog steeds ook met leden buiten Ouddorp, maar de tentoonstelling zal zeker een extra stimulans hebben betekend. De kwekers en fokkers en de nog in leven zijnde oprichters hebben elkaar ook weer eens ontmoet en ook het uitwisselen van de ervaringen was een genoegen op zich. Het was inderdaad tot nut en genoegen.

Dit artikel stond eerder in Eilanden-Nieuws van 18 december 1973.