Met raad en daad

Begin zelf

Als we over de grote problemen praten, roepen collega's nog wel eens: "Verbeter de wereld, begin bij jezelf!" Maar eigenlijk weet niemand wie deze kreet bedacht heeft. Welke naoorlogse figuur was dat?

Geen naoorlogs staatsman, maar de sympathieke vooroorlogse radiospreker Henri de Greeve, die deze slagzin op zaterdagavond 2 april 1938 de ether in slingerde. Zijn wekelijkse toespraken werden door miljoenen mensen beluisterd en toen hij met deze woorden zijn toehoorders opriep om "met elkaar een beweging van daadwerkelijke naastenliefde te vormen, zonder onderscheid van geloof, politiek en ras" stroomden er tienduizenden aanmeldingen binnen en dat betekende het begin van de 'Bond Zonder Naam'. Die bestaat nog en de cabaretier en predikant Jos Brink was ooit de voorzitter.

Gekooide vogelmijt

Af en toe bespeur ik leven in het zand dat ik voor de vogelkooi gebruik. Weet u daar een desinfecterend middel tegen?

U kunt met dat vuile zand vogelmijten binnen halen, die op zoek zijn naar vogels om die bloed af te tappen. Het zijn venijnige parasieten, dus doe dat zand de deur uit, maak de kooi en omgeving grondig schoon met heet water, haal bij de vogelhandel een bestrijdingsmiddel en kies liever de absorberende, uit geperste papierkorrels gemaakte bodembedekker. Geef de vogel wel apart grit als u op dit hygiënische product overstapt.

Wijnleggerij

Waarom moeten flessen wijn beslist liggen en mogen ze niet een tijdje rechtop staan? In veel winkels staan ze ook rechtop!

Ruimtegebrek noodzaakt de winkeliers veel flessen rechtop te zetten, maar dat zijn meestal de goedkope soorten. Zo lang mogelijk stil laten liggen is beter, omdat bij staande flessen de kurken gaan uitdrogen en er dan teveel lucht bij de wijn kan komen. Dit verschijnsel doet zich natuurlijk niet voor bij de tegenwoordig gebruikelijke schroefdopsluitingen.

Middenrifpijn

Na krampen in de borst, die ik voor een hartaanval hield, hoorde ik dat 't mijn middenrif was. Ook heb ik tegenwoordig last van maagzuur. Toch laten de dokters mij lopen met de boodschap: niet bukken, niet roken, niet drinken en het hoofdeind van het bed 10 cm hoger dan het voeteneind. Zou dat echt wel genoeg helpen?

Uw borstspieren werden geïrriteerd doordat een stukje van uw slokdarm in 't nauw is gekomen in de opening van het middenrif, dat de scheiding vormt tussen borst en buikholte en dat de ademhaling helpt regelen. Dat kan gebeuren bij zwangerschap, bij ouderdom en bij mensen die te veel eten. Bij voorover liggen of bukken kan dan maagzuur teruggestuwd worden. Vaak wordt de voortgang van voedsel belemmerd. Een betere doorstroming wordt bevorderd door het hoofdeinde van uw bed wat hoger te stellen en om de twee à drie uur een kleine portie voedsel te nemen i.p.v. drie grote maaltijden per dag. Roken vergroot de productie van maagsap, en alcohol verergert de symptomen, vandaar het verbod daarvan. Blijft u last houden van terugkomend maagzuur, drink dan tussentijds wat lauwe melk.