Afbeelding
Foto:

Leer ons onze dagen tellen

'Leer ons onze dagen tellen' zijn acht oefeningen van Wulfert Floor. Bewust staat er 'oefeningen', want Floor was geen predikant, maar de inhoud van deze oefeningen doen niet onder voor een preek. Wulfert Floor is niet onbekend in kerkelijk Nederland. Hij heeft veel oefeningen na gelaten. Waarom dan toch nog een nieuwe uitgave? De titel zegt het al: het zijn preken die ons bepalen bij het einde: van een jaar, van ons leven. De boodschap 'Neem uw kostelijke genadetijd boven alles in acht, want na deze tijd zal er geen tijd meer zijn.' Wulfert Floor leefde van 1818-1876 en was landbouwer in Driebergen. Hij was getrouwd met Jacoba Doornenbal. Naast de vreugde en blijdschap van de kinderzegen, hebben zijn vrouw en hij ook verdriet gekend: een van de kinderen kwam levenloos ter wereld, drie stierven vóór hun tweede levensjaar en een zoon overleed op de leeftijd van 20 jaar. Zijn vrouw stierf op 50-jarige leeftijd en hij zelf verwisselde op 58-jarige leeftijd.

De preken zijn afkomstig uit Al de eenvoudige oefeningen en bepalen ons bij 'de kortheid van ons leven, de zekerheid van onze dood, en de noodzakelijkheid om met alle haast de wereldse begeerlijkheid te ontvluchten en Jezus en Zijn dienst voor onze ziel te kiezen, opdat het ons in der eeuwigheid moge welgaan.' Wulfert mocht zelf gewagen van de vrede en de troost die hij in de Heere Jezus gezocht én gevonden had. Naast de titel van dit boek, staan er ook oefeningen in over: de mens gaat naar zijn eeuwig huis, de laatste ure en zalige doden. Zowel voor de leesdiensten als voor persoonlijk gebruik geven deze oefeningen stof tot nadenken.

N.a.v. 'Leer ons onze dagen tellen', acht oefeningen door Wulfert Floor, onder ISBN nr. 9.789.033.129.230; Prijs € 14,90.


Morgenrood

'Morgenrood', nieuwe verhalen voor advent en Kerst, door diverse auteurs; verhalen voor volwassenen en kinderen. Ze zijn geschreven door Janny den Besten, Maarten Brand, Arna van Deelen, Marjanne Hendriksen, Eeuwoud Koolmees, Diny van Leeuwen, Hanneke Mostert, Mirjam Schippers, Nelleke Wander en Marijke Zeeuw.

De verhalen zijn gerubriceerd naar leeftijd: vanaf 4 jaar, vanaf 8 jaar, vanaf 14 jaar, vanaf 16 jaar en voor volwassenen (4 verhalen). Met kerst gedenken we aan het Licht dat in het duister schijnt: een hoopvolle boodschap, toch? Maar als we om ons heen kijken in deze wereld, dan lijkt het of het duister het wint van het licht. Toch is dat uiteindelijk een verkeerde gedachte. Zo wordt het verwoord in een oud kerstlied:

'Daar is uit 's werelds duist're wolken
Een Licht der lichten opgegaan (…)
De nacht der zonde zal verdwijnen
Genade spreidt haar morgenrood!'


Een citaat uit het verhaal 'Licht in de duisternis' van Marjanne Hendriksen:

'Denk jij dat je de beste bent van de klas? Endita draait haar hoofd opzij en kijkt Lupupa vragend aan. 'Tuurlijk!' pocht Lupupa. 'Dat ben ik toch altijd geweest!' Hij springt overeind en steekt zijn bruine armen in de lucht. 'Ik ben de grootste en de slimste jongen van heel onze klas!' Endita leunt met haar rug tegen de lemen muur van hun hut en staart dromerig voor zich uit. 'Ik vind het helemaal niet leuk dat we straks weer naar school moeten om te luisteren naar al die namen…'

Lupupa hurkt neer en gaat weer naast zijn zusje zitten, precies in de schaduwrand van het overhangende grasdak. Zijn zwarte glinsterende ogen stralen. 'Ik wel! Iedereen van het dorp zal weten dat ik de beste ben!' …

Endita laat haar hoofd zakken… 'Iedereen denkt dat ik dom ben…' Lupupa slaat zijn armen beschermend om haar schouders. 'Niemand kan je wat doen, zolang ik je grote broer ben! Geen kind die je durft aanraken als ik bij je ben.'

Morgenrood, nieuwe verhalen voor advent en Kerst is een uitgave van De Banier, onder ISBN nr. 9. 789.087.181.185; Prijs € 9,95


De hugenoten in de knel

'De hugenoten in de knel' door P. de Zeeuw JG. zn., een uitgave van uitgeverij 'De Ramshoorn' onder eindredactie van M.J. Ruissen Het geeft een goed beeld van het leven van Gaspard de Coligny en kunnen we oud en jong aanraden. Het is goed om er bij stil te staan dat wij een groot voorrecht hebben dat we nog in alle rust naar de kerk kunnen gaan. Tegelijk geeft dit boek aan wat we nodig hebben als er vervolging zou uitbarsten.

In het verleden zijn er van dit boek eerdere drukken verschenen. Nu is het onder M.J. Ruissen opnieuw uitgegeven. Het geeft een beeld van het leven van Gaspard de Coligny, de hugenoten en de Bartholomeüsnacht. Een kerkhistorische uitgave in begrijpelijke, maar ook beeldende taal geschreven. In deze vijfendertig hoofdstukken krijgt de lezer een goed beeld hoe het geweest moet zijn.

Achterin het boek zijn vragen opgenomen en worden 28 boeken aangereikt die allen iets weergeven van een kerkhistorische achtergrond, uitgaven van De Ramshoorn.

Keuze genoeg voor wie geïnteresseerd is in kerkgeschiedenis. Zowel oud als jong. Het is goed dat naast het vele dat via de sociale media tot ons komt, ook deze boeken gelezen worden.

Afbeelding
Afbeelding