Uiterst wisselvallig en zacht

Tot pakweg half december zal ons weerbeeld meestal bepaald gaan worden door wisselvallig en bovenal zacht weer. Vooral de toename van de wisselvalligheid zal een belangrijk verschil zijn met het huidige weer. De droogteperikelen waarvan ook de afgelopen weken nog sprake was, verdwijnen naar de achtergrond. Het bekende Hollandse decemberweer staat ons weer te wachten et middagtemperaturen van 10 graden. Soms kan het kwik zelfs uit gaan komen op 12 of 13 graden in de van origine subtropische luchtaanvoer. Zo bont als in 2015 wordt het waarschijnlijk niet toen topmaxima tot zo'n 16 graden werden genoteerd.

Regenmomenten uit het zuidwesten zullen bijna aan de orde van de dag zijn op Flakkee vanaf nu. Zowel op de zaterdag, zondag als maandag zal het niet of nauwelijks droog zijn op de Eilanden. De zon laat het daarbij ook goeddeels afweten en de dagen zijn al zo somber met december op de rol. Uiteindelijk is de maand november op ongeveer normaal uitgekomen qua gemiddelde temperatuur. Het moge duidelijk zijn dat met deze weersvooruitzichten de eerste helft van december ook te zacht zal zijn.

De trend naar een 'koeler' weerbeeld is er wel zo rond 10 december en waarschijnlijk komt er wat kou mee. Die poolkou zou dan eventueel via het noorden van Scandinavië kunnen afzakken tot Zuid-Scandinavië. Of de koude lucht uiteindelijk ook de Lage Landen gaat aandoen is eerst over een week duidelijker te zeggen. Nog altijd is het optreden van een koude, of zelfs winterse decembermaand zeldzaam in Zuid-Holland. De laatste serieuze kou in december deed zich alweer bijna tien jaar terug voor en wel in december 2009. Dat was ook een zeer sneeuwrijke maand in flinke delen van het land met laagste minima tot -18 graden.

Voor de echte winterliefhebbers is dus de hoop gevestigd op het tweede gedeelte van de maand. Mogelijk doet zich dan een eerste kou-uitval voor vanuit het hoge noorden – of noordoosten. Klassiek is een kou-uitval uit het noordoosten die zich dan voornamelijk voltrekt richting Oost-Europa en de Balkan. Dan zien wij regelmatig de allerkoudste lucht ten oosten van ons passeren in zuidelijke richting tot Griekenland aan toe. Langetermijnvisies van de diverse weermodellen laten evenwel de hele maand (te) zacht verlopen en komen pas later met winterweer aan.