Afbeelding
Foto: Patricia

26 miljoen voor zes nieuwe windmolens

REGIO - Energiereus Vattenfall (voorheen Nuon) heeft besloten om 26 miljoen euro te investeren in windpark Haringvliet tussen Middelharnis en Stad aan 't Haringvliet. Er komen in totaal zes windturbines. De contracten zijn al getekend, de bouw start begin 2019.

Het verwachte opgestelde vermogen van het windpark ligt rond de 22 MW. Hiermee kunnen ongeveer 22.000 huishoudens van groene stroom worden voorzien. De windmolens maken deel uit van het energiepark Haringvliet Zuid van ongeveer 50 hectare waar in de toekomst ook een zonnepark aangelegd zal worden door Vattenfall. Ook zijn er plannen voor een batterij die energie kan op slaan.

De Nordex Group levert de 6 wind turbines N117. De windmolens zullen niet hoger worden dan 150 meter. BAM Infra is verantwoordelijk voor de civiele werkzaamheden, zoals het leggen van de kabels en leidingen van het windpark. Een deel van de opbrengst van het windpark draagt Vattenfall af aan een windfonds. Uit dit fonds kunnen omwonenden van het windpark een vergoeding ontvangen, de eventueel resterende gelden worden gebruikt om duurzaamheidsprojecten op het eiland te steunen. Vanuit het windpark zal het Windfonds jaarlijks een bedrag van ongeveer dertigduizend euro ontvangen.