Windmolens  in het landschap. -	Copyright ANP -  Robin Utrecht - ANP-49337610
Windmolens in het landschap. - Copyright ANP - Robin Utrecht - ANP-49337610 Foto:

Enquête peilt liefde voor het landschap

REGIO - Nederland verandert snel. Volgens Natuurmonumenten neemt de open ruimte iedere dag met 8 hectare af door de bouw van megastallen, distributiecentra, zonneparken, windmolens, snelwegen en woonwijken vragen ruimte. De natuurorganisatie heeft een Nationale Landschap Enquête opgezet om te vragen hoe Nederlanders willen dat het land eruit ziet. Deze kan tot 9 januari worden ingevuld.

Eilanden

Natuurmonumenten stelt dat er ook op de Zuid-Hollandse eilanden druk is op de ogenschijnlijk oneindige ruimte. "Het Nationale Kustpact en provinciale- en gemeentelijke omgevingsvisie moeten de kustlijn en het achterland beschermen tegen al te grote bouwwoede. Toch staat er veel op het spel: er zijn onder andere toenemende bouwplannen op de kop van Goeree en de Brouwersdam en voor intensivering van bebouwing in het landelijk gebied met als gevolg achteruitgang van waarden als donkerte en stilte. Ons landschap staat op het spel," zegt Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten. "Als we niet opletten, verdwijnt de schoonheid en weidsheid van ons land en de ruimte voor de natuur."

Over duurzaamheid zegt de organisatie: "Er zijn nog grote oppervlaktes lege daken op woningen, kantoren en andere bouwwerken. Daar is nog ruimte voor zo'n 145 miljoen zonnepanelen, maar ondertussen kijken steeds meer bestuurders met vragende ogen naar natuurgebieden en open ruimte om de energieopgave te realiseren." Directeur Marc van Tweel: "Slechts 13 procent van ons landoppervlak is beschermde natuur. Laat die 13 procent ook écht natuur blijven. Verander haar niet in een energiefabriek."

Woningbouw

Er is een groot tekort aan woningen. Dat betekent dat er de komende jaren in Nederland een miljoen woningen moeten worden bijgebouwd. Maar regie hierop lijkt te ontbreken, aldus Natuurmonumenten. "Als – optimistisch bekeken – de helft van die opgave binnenstedelijk kan worden opgelost, is nog zo'n 15.000 hectare open ruimte nodig om aan de vraag te voldoen. Dat is anderhalf keer de oppervlakte van de stad Den Haag. Maar welke open ruimte offeren we hiervoor op? Wie beslist hierover?"

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen Environmental Research in samenwerking met Natuurmonumenten. De resultaten stellen we beschikbaar aan bestuurders, zodat zij dit kunnen meewegen als zij beleid vormgeven. Tot 9 januari 2019 kan de enquête worden ingevuld via: www.natuurmonumenten.nl/landschap.

Er is ook een speciale enquête voor kinderen, die staat op www.oerrr.nl/onderzoek.