Afbeelding
Foto:

Lekker Flakkees!

Wie Flakkee zegt denkt niet alleen aan polders, dijken, wind en water, maar ook aan kruukplaetjes, gebakken in de koekenpan, op een heel laag pitje op het oliestel of gasfornuis. De meeste families beschikken over een eigen recept voor de allerlekkerste variant op deze lekkernij. Dat het eiland over nog veel meer streekrecepten beschikt blijkt uit 'Lekker Flakkees', het nieuwste lees- kijk- en bakboekje van bakker Jan van Harberden uit Melissant.

Hij maakte voor zijn nieuwste boek een rondje op de bakfiets langs diverse leveranciers van streekproducten op het eiland. Wie levert de lekkere verse uien en de geitenkaas voor de broodjes die Jan ermee bakt? En waar haalt de bakker verse eieren voor de cake en taarten die over de toonbank gaan? Al fietsend langs grote en kleine dorpen beschrijft Jan de geschiedenis van de streek en vertelt hij meer over de producten van 'zijn' leveranciers. Lees de verhalen van 'eiland-klassiekers' als krentenbrood met saffraan, stroopbrokken en oma's advocaat en ga vervolgens zelf aan de slag met de bijgevoegde recepten. De bakker geeft antwoord op de vraag waarom 'zijn' streekrecepten typisch Flakkees zijn en gaat in op de geschiedenis die bij het product hoort. Bij het recept voor 'geitenhoefjes', gemaakt van luchtig schuim met roombotercrème, wordt en passant de vraag beantwoord waarom Melissant het geitendorp is.

Stellendamse garnalenschelpjes

De lekkerste appelbollen (en dat geldt ook voor oliebollen, aldus Jan) maakte de vader van Jan in de tijd dat hij bakker was op Melissant. Als ode aan zijn vader hét recept voor appelbollen, inclusief een basisrecept voor bladerdeeg. Wat betreft de oliebollen vertelt de bakker: 'Ik zie m'n vader nog staan, met zijn bruine trui aan. Die kwam alleen op 30 december uit de kast, als hij uren en uren achter elkaar die verrukkelijke bollen stond te bakken bij het open raam (…) en een heerlijke geur over Melissant waaide'.

Ook een aantal nieuwe eigentijdse recepten kregen een plekje in dit boek. Denk aan Stellendamse garnalenschelpjes en bierbrood met cichorei. Bij het recept voor Ouddorpse duinhaasjes, een zacht broodje bereid met Flakkeese bloem en gedecoreerd met hazelnoot en rozijnen, een gezegde uit de Kop van het Eiland: 'Voor de slak en de haas is het even snel oudjaar'.

Als extra bezit het boekje een verzorgde lay-out met prachtige foto's. Voor meer informatie: bakkerij Van Harberden, 0187-601619.

'Lekker Flakkees'
De beste recepten van Flakkeese bodem, bereid volgens authentieke recepten
Jan van Harberden
2018, 45 blz., uitgave bakkerij Van Harberden

+ Cadeautip voor de decembermaand
+ Originele streekrecepten van de warme bakker