Afbeelding
Foto:

Finn (16) zamelt geld in voor Voedselbank

GOEREE-OVERFLAKKEE - Leerlingen die in het laatste jaar van de havo of vwo zitten moeten een profielwerkstuk maken. Daarvoor mogen zij zelf een onderwerp kiezen. Eén van hen, Finn Joostens (16) uit Sommelsdijk koos voor het onderwerp crowdfunding en koppelde daar gelijk een inzamelingsactie aan vast. Hij zamelt geld in voor de Voedselbank Goeree-Overflakkee.

Door Jaap Ruizeveld

De Voedselbank verstrekt voedselpakketten aan mensen met financiële problemen. Iedere donderdag kunnen de voedselpakketten worden afgehaald in het magazijn op het industrieterrein bij Middelharnis. Wat opvalt bij de insteek van de jeugdige Finn, die in havo 5 zit op de RGO in Middelharnis, is dat zijn profielwerkstuk meer is dan een document. Hij heeft ook daadwerkelijke een crowdfundingactie opgezet, met als doel om 250 euro op te halen.

Succesvol                                                                                                                                        

Het is een succes. Doordat de actie steeds bekender wordt is het beoogde bedrag al verdubbeld. De teller stond afgelopen week op 525 euro. "Dat smaakt naar meer", vindt Finn. Zijn campagne voor de Voedselbank loopt nog tot 17 december. Dat is twee weken later dan het moment dat hij zijn profielwerkstuk - waaraan hij rond de 80 uur werkte - moet inleveren. Maar dat is bij deze daadwerkelijke crowdfunding uiteraard niet belangrijk.

Eilandelijk                                                                                                                                                                

De Havo-leerling zocht in zijn directe omgeving naar een onderwerp voor zijn werkstuk. Dat werd dus crowdfunding voor de Voedselbank. Een thema dat past bij deze eindejaarstijd richting Kerst, kijkend naar mensen die het moeilijk hebben. Omzien naar de mensen die een armoedig bestaan leiden. En dat zijn er zoals uit landelijk onderzoek blijkt meer dan één miljoen in Nederland. Ook op Goeree-Overflakkee leven gezinnen onder de armoedegrens en maken gebruik van het steunpunt van de voedselbank.

Doelstellingen                                                                                                                                

De doelstellingen van de Voedselbank zijn: medeburgers op Goeree-Overflakkee, die door omstandigheden onvoldoende voedsel of kleding kunnen kopen, wekelijks van een voedselpakket te voorzien. Maar het gaat ook om twee andere doelstellingen: het terugdringen van de voedselverspilling en een bijdrage leveren aan het voorkomen of doorbreken van een sociaal isolement van de cliënten.

Onderzoek                                                                                                                                        

Finn wilde om zijn onderwerp crowdfunding zo goed mogelijk te onderzoeken praktijkervaring opdoen. Het geld dat met deze actie wordt opgehaald wordt tijdig aan de Voedselbank in Middelharnis overhandigd. Met een kleine donatie maakt u het verschil, is het credo. Kijk voor meer informatie over de actie en om te doneren op: www.geef.nl/nl/actie/geef-iets-voor-kerst-steun-voedselbank-goeree-overflakkee/donateurs. De Voedselbank heeft ANBI-status.