Het getijdengebed

'Het getijdengebed', geschiedenis, betekenis en uitdagingen, door dr. M. te Velde, is een uitgave van de Willem de Zwijgerstichting, Reformatorische stemmen 2018/2. De arbeid van de Willem de Zwijgerstichting heeft ten doel verdieping en versterking van de reformatorische beginselen in ons volksleven, alsook verlevendiging van het historisch besef, gelijk dit onder invloed van de Hervorming en onder leiding van Oranje zijn stempel ontving.

Deze stichting heeft donateurs, de minimale donatie is € 7,- per jaar. Donateurs ontvangen 2 brochures per jaar. Deze brochure kost € 4,30 (ex. verzendkosten). Willem de Zwijgerstichting, Postbus 295, 3740 AG Baarn, 035-5338825; email: wdzst@kpnmail.nl.

Deze brochure wil van dit getijdengebed de achtergrond, geschiedenis en betekenis in kaart brengen. Zoals altijd bij de boekjes van de Willem de Zwijgerstichting, willen we lering en inspiratie bieden voor onze eigen protestantse traditie en context. Vandaar de opzet van dit verhaal: Achtergronden in de Bijbel en in de oude kerk, vervolgens bidden in getijden van Pachomius tot Geert Groote, reformatie en contrareformatie, vier eeuwen Nederlandse devotie (1570 tot 1970), katholieken en protestanten na 500 jaar, tenslotte stimulansen en uitdagingen voor biddende christenen. Achter in dit boekje zijn gespreksvragen opgenomen, die de mogelijkheid bieden om dit in groepen te bespreken.

Mees te Velde werd na zijn studie aan de Theologische Hogeschool in Kampen predikant binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. Hij was tevens wetenschappelijk medewerker aan de TH in Kampen. Hij promoveerde in 1988 op een proefschrift over A. Brummelkamp, een van de 'vaders' van de Afscheiding. Verder heeft hij verschillende publicaties op zijn naam.

Deze brochure is best van een behoorlijk niveau, maar tegelijk ook voor niet-theologen toegankelijk. Wie het gebedsleven in katholieke en protestantse kring wil bestuderen, kan in dit boekje genoeg stof vinden. Neem en lees.